NASA kvôli tropickej cyklóne Helene odložila plánovaný štart deviateho letu kozmickej lode Crew Dragon od SpaceX na sobotu, 28. septembra. Pôvodne sa mal let uskutočniť skôr, ale zhoršujúce sa počasie v oblasti Mysu Canaveral, odkiaľ misia odštartuje, si vyžiadalo zmenu. Aj keď samotná cyklóna prechádza Mexickým zálivom a očakáva sa jej zásah na severozápad Floridy, silný vietor a dažde môžu ovplyvniť aj podmienky na štartovacej plošine.

Misia Crew-9 je ďalší z rutinných letov SpaceX na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS), pričom plánuje dopraviť astronautov NASA a kozmonauta z ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos. Zaujímavé však je, že kvôli technickým problémom s loďou Boeing Starliner bude nakoniec posádka Crew Dragon menšia. Na ISS poletia len astronaut NASA Nick Hague a kozmonaut Roskosmosu Alexandr Gorbunov. Pôvodný plán zahŕňal aj ďalších dvoch astronautov, no tí sa na Zem vrátia až vo februári 2025, práve na palube Crew Dragon.

Tento let je ďalšou ukážkou úzkej spolupráce medzi USA a Ruskom v oblasti vesmírnych misií, aj napriek aktuálnym technickým výzvam a poveternostným podmienkam.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú