V nasledujúcom texte boli použité materiály SITA.

Herný biznis na globálnej úrovni prežíva významný rast. Napriek určitému spomaleniu po pandemickom období, príjmy z digitálnych hier by mali v roku 2024 dosiahnuť viac ako 280 miliárd dolárov. Podľa predpovedí by tento segment mal v najbližších rokoch rásť tempom 8,76 % ročne. Do roku 2027 by tak mohol herný trh prekročiť hranicu 360 miliárd dolárov. Tento vývoj je poháňaný najmä mobilnými hrami, konzolovým hraním a rýchlym rozmachom cloudového gamingu.

Podľa analytika Dominika Hapla z Across Private Investments, rast herného trhu podporujú najmä technologické vylepšenia, ktoré zvyšujú herný zážitok a rozširujú prístup k hrám. Smart zariadenia zjednodušujú dostupnosť hier, pričom samotné hry sa stávajú nielen zábavou, ale aj prostriedkom socializácie. Hapl tiež poukazuje na to, že investície do herného biznisu v druhom štvrťroku 2024 vzrástli o viac ako 32 %. Očakáva sa, že tento trend bude pokračovať, najmä v súvislosti s budúcoročnými Olympijskými hrami v e-športoch. Práve tie môžu pritiahnuť ešte viac pozornosti investorov.

Slovenské herné štúdiá majú perspektívu

Rast herného biznisu neobchádza ani Slovensko. Herné štúdiá na Slovensku, ktorých je aktuálne približne 69, majú podľa Hapla potenciál výrazne rásť, napriek miernemu poklesu obratov po pandemickom období. Podľa Slovak Game Developers Association dosahujú slovenské herné firmy obrat približne 70 miliónov eur. Aj keď slovenský trh nepatrí medzi najväčšie v Európe, má šancu stať sa významným hráčom v strednej Európe vďaka inováciám a vývoju softvéru pre globálny trh.

Slovenské herné štúdiá spolupracujú s poprednými hráčmi herného priemyslu a získavajú podporu od domácich aj zahraničných investorov. Hapl zdôrazňuje, že do gamingu investujú nielen veľkí investori, ale aj tí drobní. Tieto investície môžu byť realizované buď cez burzu, nákupom akcií spoločností, alebo prostredníctvom private equity investícií do firiem, ktoré ešte na burze nie sú. Ďalšou možnosťou je investícia do ETF fondov, ktoré zahŕňajú viaceré herné firmy.

YouTube

Silný rastový potenciál gamingu

Investície do herného biznisu majú podľa Hapla dlhodobo silný rastový potenciál. Ako radí, je dôležité vždy dôkladne preskúmať projekt alebo aktívum, do ktorého plánuješ investovať, prípadne sa poradiť s odborníkom. Gaming je odvetvím, ktoré sa stále vyvíja a prináša nové príležitosti pre tých, ktorí sú ochotní doň investovať. Slovenské herné štúdiá tak majú pred sebou sľubnú budúcnosť na globálnej hernej scéne.

Slovenské herné štúdiá sa tak ocitajú na prahu obdobia plného príležitostí. S narastajúcimi investíciami a globálnym záujmom o digitálne hry majú možnosť rozvíjať sa a presadiť sa na medzinárodnej scéne. Inovácie a technologický pokrok budú kľúčové pre udržanie tohto rastu, pričom spolupráca so svetovými partnermi môže výrazne urýchliť ich úspech.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú