V tomto texte boli použité mteriály TASR.

Slovenskí študenti sa nedávno zúčastnili medzinárodnej robotickej olympiády First Global Challenge.  Tá sa tento rok konala v gréckych Aténach. Z celkového počtu 193 tímov sa Slovensko umiestnilo na 45. mieste. Tento výsledok naznačuje, že slovenskí stredoškoláci držia krok so svetom v oblasti robotiky. Avšak, stále existuje priestor na zlepšenie.

Skupina, ktorá Slovensko reprezentovala, bola zložená zo študentov z Gymnázia v Žiari nad Hronom a Duálnej akadémie v Bratislave. Ich robot a projekt sa zameriavali na znižovanie potravinového odpadu v domácnostiach. Toto je pesne téma, ktorá si zaslúži pozornosť. Je potrebné oceniť, že mladí ľudia sa snažili prispieť k riešeniu globálnych problémov. Okrem celkového umiestnenia získal slovenský tím aj viacero vedľajších ocenení. Porota ocenila ich schopnosť využiť sociálne siete na propagáciu projektu, kvalitu prezentačného videa, ako aj precíznu dokumentáciu celého procesu od prípravy až po súťaž.

First Global Slovakia, 2024
First global Slovakia

Potenciál na ďalší rast

Zatiaľ čo umiestnenie na 45. mieste je dobrým výsledkom, stále existuje priestor na ďalší rast. Tímy, ktoré obsadzujú najvyššie priečky, často čerpajú z bohatších zdrojov a majú prístup k väčším technologickým možnostiam. Pre slovenských stredoškolákov je však dôležité, že už teraz ukázali schopnosť konkurovať dokonca na medzinárodnej úrovni.

Podpora im prišla aj zo strany slovenskej diplomacie. Veľvyslankyňa SR v Grécku Marcela Hanusová ich pochválila za odhodlanie a nadšenie, s ktorým reprezentovali Slovensko. „Je úžasné vidieť mladých ľudí, ako sa s nasadením venujú vedeckým projektom a dokážu nás úspešne zastupovať v zahraničí,“ dodala Hanusová.

Dôležitý krok vpred

Účasť na takejto súťaži je pre mladých ľudí obrovskou skúsenosťou a príležitosťou na zdokonalenie svojich schopností. Slovenský tím dokázal, že má potenciál a chuť zlepšovať sa. Čo teda je kľúčové pre budúce úspechy. Aj keď tentoraz neboli medzi absolútnou špičkou, je videiť, že majú pred sebou sľubnú budúcnosť.

Sú dôkazom, že aj mladí ľudia z menších krajín dokážu priniesť inovatívne riešenia a konkurovať na globálnej úrovni. Skúsenosti, ktoré vd’aka účasti  získali, im môžu pomôcť v ďalších výzvach. Ich nadšenie pre vedu a techniku je dobrým krokom pre budúcnosť slovenského výskumu a inovácií.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú