V tomto texte boli použité materiály TASR.

Irán úspešne vyslal svoju novú družicu Čamrán-1 na obežnú dráhu Zeme. S odvolaním sa agentúru AFP, ktorá citovala iránsku oficiálnu agentúru IRNA, o tom v sobotu informovala agentúra TASR.

Družica Čamrán-1 bola vynesená nosnou raketou na tuhé palivo, ktorú navrhla a skonštruovala letecká divízia Revolučných gárd – polovojenské jednotky, známe svojím vplyvom v islamskej republike. Raketa vyniesla družicu na obežnú dráhu vo výške 550 kilometrov nad Zemou a už niekoľko hodín po štarte Čamrán-1 úspešne vyslala svoje prvé signály späť na Zem.

Irán vo svojom vesmírnom programe pokročil aj napriek pretrvávajúcim sankciám, ktoré na neho Západ uvalil kvôli jadrovému programu krajiny. Tieto sankcie zasiahli rôzne odvetvia ekonomiky, no Teherán sa napriek tomu nezastavil a naďalej investuje do vývoja pokročilých technológií. Vesmírny výskum je jednou z priorít, pričom v posledných rokoch sme mohli sledovať viacero pokusov o vypustenie družíc, nie vždy však s úspešným výsledkom.

Je zaujímavé, že tento úspech prichádza krátko po nástupe nového prezidenta Masúda Pezeškjána, ktorý sa dostal k moci po tragickej smrti svojho konzervatívneho predchodcu Ebráhíma Raísího. Jeho úmrtie pri havárii vrtuľníka v máji otvorilo cestu pre Pezeškjána, proreformného politika, ktorý sľúbil modernizáciu Iránu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú