Tím vedcov z The Ohio State University vyvinul prototyp prenosného zariadenia na získavanie pitnej vody priamo zo vzduchu. Je to menšie, efektívnejšie a jednoduchšie ako tradičné systémy. Ide o prototyp, založený na technológii, ktorá umožňuje ochladzovať vzduch a kondenzovať vodnú paru pri minimálnej spotrebe energie.

Dokonca je taký kompaktný, že ho možno ľahko prenášať v batohu. Navyše využíva len polovicu energie oproti štandardným zariadeniam, ktoré na odvlhčovanie vzduchu využívajú tzv. desikantné kolesá. Na tému upozornil portál Interesting Engineering.

Extrahovanie vody zo vzduchu nie je žiadnou novinkou. Technológie na tento účel existujú už dlhšie. Problémom však ostáva ich veľkosť a vysoká energetická náročnosť, čo obmedzuje ich využitie najmä v oblastiach s obmedzeným prístupom k elektrine.

Vedci z Ohio State University použili unikátny prístup nazývaný elastokalorické chladenie, ktorý je kľúčom k efektivite ich zariadenia. Tento prístup využíva materiály, ktoré menia teplotu, keď sa natiahnu alebo stlačia, čím dochádza k ochladzovaniu vzduchu a kondenzácii vody pri nižšej spotrebe energie.

Vďaka tejto technológii je zariadenie dostatočne malé, aby sa zmestilo do batohu. Práve to predstavuje dôležitý krok k tomu, aby sa stalo praktickým riešením pre suché oblasti.

Dôležitosť dostupnosti čistej vody

Podľa odhadov nemá viac ako 2 miliardy ľudí prístup k čistej pitnej vode, čo robí z dostupnosti efektívnych metód jej získavania vážny problém. Vývoj podobných zariadení môže prispieť k riešeniu tohto problému, najmä v oblastiach, kde je voda vzácnym zdrojom.

Podľa vedúceho výskumu Johna LaRocca, vylepšovanie konvenčných spôsobov získavania tejto cennej suroviny z ovzdušia môže znamenať zlepšenie životných podmienok pre milióny ľudí. Na overenie efektívnosti svojho zariadenia vedci podrobili prototyp náročným testom a porovnali jeho výkon so štandardným odvlhčovačom využívajúcim desikantné kolesá. Výsledky ukázali, že nový prototyp dokáže v priebehu 30 minút extrahovať viac vody s polovičnou spotrebou energie v porovnaní s tradičnými systémami.

pitná voda, fľaša
Unsplash

Možnosti rozšírenia technológie

Výskum tiež odhalil, že efektivita získavania vody z ovzdušia závisí od vlhkosti a iných klimatických faktorov. Prototyp preukázal lepšiu výkonnosť v optimálnom rozsahu vlhkosti. Pričom je tiež navrhnutý tak, aby sa dokázal flexibilne prispôsobiť rôznym podmienkam. Podľa spoluautora štúdie Johna Simonisa môže tento modulárny systém poskytovať vodu v rôznych typoch prostredia, čo je významné pre oblasti trpiace nedostatkom vody.

Vedci sa domnievajú, že táto nová technológia môže byť ďalej vylepšovaná a rozširovaná, aby poskytovala vodu nielen pre jednotlivcov, ale aj pre celé komunity. LaRocco poznamenal, že je možné vyvinúť väčšie verzie tohto zariadenia, ktoré by pri rovnakej energetickej efektívnosti dokázali extrahovať značné množstvo vody za krátky čas. Tento výskum je nádejným krokom k riešeniu problémov s prístupom k pitnej vode v suchých oblastiach, pričom predstavuje výhodnú alternatívu pre ekologickejšie a energeticky úsporné získavanie vody z ovzdušia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú