Predaj osobných áut v Číne smeruje tento mesiac k poklesu o takmer 16 %. Oznámilo to vo štvrtok čínske združenie výrobcov osobných automobilov CPCA. Ako dôvod uviedlo oslavy Nového lunárneho roka a vyčkávanie zákazníkov na výraznejšie zľavy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

CPCA odhaduje, že vo februári sa na najväčšom automobilovom trhu sveta predá o 15,7 % menej osobných áut než za rovnaké obdobie minulého roka. Výrazne by mal klesnúť predaj takzvaných nových energetických vozidiel (NEV), ktoré zahrnujú čisto elektrické autá aj plug-in hybridy. Dôvodom sú práve oslavy nového roka, keďže tie minuloročné sa začali v januári, zatiaľ čo v roku 2024 oslavy pripadli na február.

CPCA predpokladá, že vo februári dosiahne maloobchodný predaj približne 380 000 nových energetických vozidiel. Ak sa odhad vyplní, v porovnaní s januárom to bude znamenať pokles o 43 %.

V prvom mesiaci tohto roka sa po revízii smerom nadol predalo 667 000 NEV, čo medziročne predstavovalo zvýšenie o 101,8 %. Opäť boli za tým oslavy Nového lunárneho roka, ktoré vlani začali v januári a zasiahli tak do predaja. Združenie CPCA ešte začiatkom februára udávalo januárový predaj na úrovni 668 000 vozidiel.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú