V nasledujúcom texte boli použité materiály SITA.

V nedeľu 27. októbra si opäť posunieme hodiny. Tentokrát z letného na zimný čas, čo znamená, že si môžeme dopriať o hodinu dlhší spánok. Pre niektorých však tento posun môže narušiť prirodzený rytmus spánku, ktorý riadi hormón melatonín. Po pár dňoch sa môžeme prichytiť, že chodíme spať neskôr, no biologické hodiny nás budia po starom. Tento nesúlad môže mať vplyv najmä na deti, starších ľudí a osoby so zdravotnými ťažkosťami.

Naše telo sa riadi tzv. cirkadiánnym rytmom. Vnútorným systémom, ktorý nám pomáha regulovať spánok, bdenie, stravovanie a dokonca aj našu energiu. Ako vysvetľuje farmaceutka Tatiana Kocúrková, striedanie dňa a noci ovplyvňuje naše hladiny únavy či bdelosti a tým aj naše biologické procesy. Medzi ne patrí nar. spánkový cyklus, trávenie či regulácia teploty. Keď je tento rytmus v harmónii s okolím, cítime sa fyzicky aj psychicky lepšie, čo sa prejaví vyšším výkonom a odolnosťou voči chorobám.

Dôsledky časového posunu na zdravie a náladu

Zmeny v časovom rytme môžu ovplyvniť produkciu hormónov ako je kortizol, ktorý reaguje na stres, a melatonín, ktorý podporuje zaspávanie. Rozladenie týchto hladín môže viesť k problémom so srdcom, k zvýšenému riziku cukrovky či k depresívnym stavom. Pre telo je prirodzené prebúdzanie za denného svetla a zaspávanie v tme, takže časový posun môže tento proces narušiť.

Podľa Kocúrkovej môže mať časový posun negatívny vplyv nielen na spánok, ale aj na našu koncentráciu a náladu. Ranné tmy a skoré stmievanie môžu viesť k únave, narušenej pozornosti, a tým aj k zvýšenému riziku nehôd. Zmena času môže ovplyvniť aj stravovanie. Vnútorné hodiny nás upozorňujú, kedy máme jesť, takže ľudia môžu byť v čase obeda menej hladní a potom sa večer prejedia, čo môže viesť k priberaniu.

Pixabay

Ako sa prispôsobiť zmene času?

Aby si lepšie zvládol prechod na zimný čas, skús postupne posúvať čas vstávania a zaspávania už niekoľko dní pred posunom, ideálne po 10-15 minútach. Obmedz modré svetlo aspoň dve hodiny pred spaním, čiže zníž čas strávený pri televízore alebo na mobile. Ak si zvyknutý na poobedný spánok, skús ho vynechať, aby sa ti večer ľahšie zaspávalo. Taktiež obmedz kofeín, hlavne popoludní, aby si večer zaspal ľahšie. Prechádzka na čerstvom vzduchu aspoň dve hodiny pred spaním pomôže zlepšiť kvalitu spánku. Ráno skús vstať hneď pri prvom zazvonení budíka, čím sa vyhneš zbytočnému prebúdzaniu po ďalších niekoľkých minútach spánku.

Pravidelná strava a dostatok spánku sú ďalšími kľúčmi k prispôsobeniu sa novému času. Pri zmene môže pomôcť aj užívanie doplnkov s melatonínom alebo bylinky, ako sú valeriána, chmeľ či medovka.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú