Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Poslanci Národnej rady (NR) SR od utorkového rána pokračujú v riadnej 32. schôdzi. V úvode siedmeho dňa schôdze sa vrátili k diskusii k novele zákona o kybernetickej bezpečnosti. Zákonodarcov v utorok čakajú zrejme aj mimoriadne rokovania, ktoré iniciovala opozícia.

Ešte podvečer by mala byť mimoriadna schôdza k zmluve Slovenskej pošty, hovorí sa aj o nočnom odvolávaní ministra financií Igora Matoviča (OĽANO). Novela zákona o kybernetickej bezpečnosti ráta s posilnením právomoci Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) v oblasti kyberbezpečnosti.

Škodlivý obsah alebo škodlivú aktivitu v kyberpriestore by po novom mohol úrad zablokovať. Zaviesť by sa mohla aj všeobecná povinnosť poskytovať úradu súčinnosť. Predseda brannobezpečnostného výboru Juraj Krúpa (OĽANO) k novele predložil pozmeňujúci návrh. Navrhuje vypustiť ustanovenie o blokovaní z celého návrhu zákona z dôvodu neprimeranosti výkonu kompetencií úradu.

Pôvodný vládny návrh hovorí, že inštitút blokovania by mal umožniť NBÚ pri riešení kybernetických incidentov zablokovať škodlivý obsah alebo aktivitu. Účelom má byť zvýšenie obranyschopnosti SR voči kybernetickým útokom na významné informačné systémy z externého prostredia (internetu), najmä voči šíreniu škodlivého kódu zo sietí infikovaných počítačov a šíreniu škodlivej aktivity z IP adresného rozsahu SR.

Ďalšie články:

Zdroj: TASR

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú