V nasledujúcom texte boli použité materiály SITA.

Svet digitálnych hrozieb neustále rastie a Slovensko nie je výnimkou. Podvody v online priestore, vrátane manipulatívnych deepfake videí a falošných ponúk na bazároch, sú stále aktuálnejšou hrozbou. Odborníci varujú, že tieto útoky sú čoraz sofistikovanejšie a ich počet sa neustále zvyšuje. Vedúci oddelenia prevencie podvodov vo VÚB banke, Radomír Adamkovič, zdôrazňuje, že podvodníkom sa darí byť čoraz úspešnejšími v lákaní obetí k falošným transakciám.

Zatiaľ čo pri platobných kartách došlo k zníženiu podvodných aktivít, online platby zostávajú ľahším terčom. Podvodníci stále častejšie využívajú rôzne schémy, ako sú falošné investičné ponuky či podvody na online bazároch. Tam sa pokúšajú zmanipulovať obete cez chatové platformy. Týmto spôsobom dokážu klientov presvedčiť, aby sami uskutočnili nezákonnú platbu.

Rastúci trend deepfake videí je tiež vážnym problémom. Odborník na kybernetickú bezpečnosť Ondrej Kubovič z Esetu upozorňuje, že dnes už nie všetko, čo vidíme, môžeme považovať za pravdivé. Podvodníci sa čoraz viac zameriavajú na manipuláciu vizuálneho obsahu, aby dosiahli svoje ciele. Kubovič dodáva, že od mája 2024 bolo celosvetovo zablokovaných približne 5-tisíc podozrivých stránok, ktoré sú spojené s takýmito aktivitami.

Umelá inteligencia ako nástroj podvodníkov

Podvodníci čoraz častejšie využívajú umelú inteligenciu na prekonanie jazykových bariér a zlepšenie kvality svojich podvodných správ. Predseda Združenia pre bankové karty, Peter Géc, upozorňuje, že umelá inteligencia nikdy nespí. Dokáže nepretržite pracovať na tom, aby sa podvodné aktivity šírili rýchlejšie a efektívnejšie.

Kým v minulosti išlo predovšetkým o krádeže osobných údajov, dnes podvodníci zameriavajú svoju pozornosť na manipuláciu obetí, aby sami uskutočnili transakcie. Tieto aktivity sa koncentrujú najmä v rusky hovoriacich krajinách, hoci nie všetky útoky možno priamo spájať s Ruskom.

deepfake
Bing

Ako sa chrániť pred hrozbami?

Odborníci opakovane vyzývajú k zvýšenej obozretnosti. Pred akoukoľvek finančnou operáciou by mal človek vždy starostlivo overiť, či nejde o podvod. V prípade podozrenia je dôležité okamžite kontaktovať svoju banku alebo príslušnú inštitúciu. Podľa Radomíra Adamkoviča, banky stále môžu podvodné transakcie zrušiť, ak sú odhalené dostatočne včas. S nástupom okamžitých platieb je však tento proces čoraz náročnejší a rýchlejší zásah je nevyhnutný.

Prevencia a ostražitosť sú najlepšou obranou voči moderným podvodným technikám, ktoré vďaka technológiám neustále napredujú.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú