V tomto texte boli použité materiály TASR.

Digitálna doba so sebou prináša množstvo nástrah. Neojedinelým prostredím, kde sa podvodníci snažia narobiť čo najväčšiu škodu, sú sociálne siete. Na najnovší podvod upozornil Národný bezpečnostný úrad (NBÚ).

Problémom sú podvodné príspevky o bezplatných zubných implantátoch. Úrad prostredníctvom sociálnej siete ľuďom odporúča, aby na takéto príspevky neklikali a nahlásili ich.

„Na sociálnych sieťach sa šíri klamlivý príspevok, ktorý láka na bezplatné zubné implantáty. V oznámení označenom štátnym znakom sa uvádza, že do 1. augusta 2024 budú kliniky na Slovensku poskytovať bezplatné služby,“ priblížil úrad s tým, že ide o nepravdivú informáciu.

Pred klamlivým príspevkom varoval aj rezort vnútra. „Tento podvod je opäť mierený na zraniteľné skupiny, a preto na žiadny odkaz neklikajte,“ skonštatoval na profile na sociálnej sieti, kde sa venuje hoaxom a podvodom.

Tento prípad ukazuje, ako podvodníci zneužívajú sociálne siete na šírenie klamlivých informácií, aby získali osobné údaje alebo spôsobili inú formu škody.

Ako sa chrániť pred takýmito podvodmi:
  • Buď radšej skeptický voči ponukám, ktoré vyzerajú príliš dobre na to, aby boli pravdivé:

Bezplatné služby alebo produkty, najmä ak sú spojené so zdravotnou starostlivosťou, sú často podozrivé. Over si informácie z dôveryhodných zdrojov, ako sú oficiálne webové stránky zdravotných inštitúcií alebo vládnych agentúr.

  • Nikdy neklikaj na odkazy v podozrivých príspevkoch:

Ak vidíš príspevok, ktorý vyzerá podozrivo alebo pochádza z neznámeho zdroja, neklikaj na žiadne odkazy. Tieto odkazy môžu viesť na stránky, ktoré zbierajú osobné údaje alebo inštalujú škodlivý softvér.

  • Overuj si informácie:

Ak narazíš na ponuku, ktorá sa zdá byť príliš dobrá, skontroluj jej pravdivosť na oficiálnych stránkach alebo kontaktuj priamo organizáciu, ktorá by údajne mala poskytovať tieto služby. V tomto prípade by bolo vhodné kontaktovať miestne zdravotné úrady alebo kliniky.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú