Škótske domy patriace medzi najstaršie v Európe sú často problematické, pokiaľ ide o efektívne vykurovanie. To nielenže zvyšuje náklady na energie ale aj výrazne komplikuje dosiahnutie uhlíkovej neutrality krajiny. Aktuálny pilotný projekt s elektrickou tapetou by mohol pomôcť nielen Škótsku, ale aj ďalším krajinám, ktoré čelia podobným výzvam pri dekarbonizácii svojho staršieho bytového fondu.

V rámci testovacej fázy inštalujú v Glasgowe elektrickú tapetu v dvanástich starších nájomných bytoch. Tento projekt vedie spolupráca medzi Univerzitou v Glasgowe, Univerzitou v Strathclyde, West of Scotland Housing Association a mestom Glasgow. Ide o dôležitú iniciatívu, pretože staršie škótske budovy a najmä byty v Glasgowe, sú často málo energeticky efektívne kvôli zastaranej izolácii. Na túto tému upozornil portál Techspot.

V Škótsku strácajú domy teplo v priemere trikrát rýchlejšie ako tie v iných európskych krajinách. Výsledkom sú vyššie náklady na vykurovanie a vyššie emisie. V Glasgowe je približne 70 000 starých bytov a práve pre ne by elektrická tapeta mohla predstavovať efektívne riešenie vykurovania.

Ako funguje elektrická tapeta?

Táto inovatívna tapeta obsahuje tenké, elektricky napájané vrstvy s pásikmi z medi a grafénu alebo uhlíka, ktoré vytvárajú vodivý povrch. Po zapnutí tapeta emituje infračervené žiarenie, ktoré dokáže ohriať miestnosť počas pár minút. Táto technológia je jednoduchá na inštaláciu a umiestňuje sa zvyčajne na strop. Dokáže tým ušetriť priestor a zefektívni distribúciu tepla.

Jedným z ďalších benefitov tejto technológie je, že by mohla pomôcť zlepšiť kvalitu vzduchu vo vnútri domácností. Vylúčením plynového vykurovania sa znižuje vlhkosť a tvorba plesní, čo sú bežné problémy v starších budovách. Navyše, infračervené vykurovanie poskytuje rýchly nábeh, takže miestnosti sa dokážu zahriať omnoho efektívnejšie. Práve to je kľúčové pre menej izolované domy.

elektrina, veža
Pixabay

Súčasť širšieho projektu pre udržateľnosť

Aby sa vyhodnotila účinnosť tejto technológie, výskumníci využívajú pokročilé monitorovacie nástroje, ako sú IoT senzory a dátové analýzy podporené umelou inteligenciou. Tieto nástroje sledujú energetickú efektívnosť, retenciu tepla a spotrebu elektriny. Spätná väzba od nájomcov zapojených do testovacej fázy bola zatiaľ veľmi pozitívna. Andrew Kubski, riaditeľ rozvoja West of Scotland Housing Association, uviedol, že nájomníci si chvália pohodlie a efektívnosť, ktorú elektrická tapeta prináša.

Táto skúšobná prevádzka je len jednou z viacerých iniciatív financovaných organizáciou Scotland Beyond Net Zero, ktorá spája odborníkov na klimatické zmeny a udržateľnosť. Projekt elektrickej tapety patrí medzi osem nových výskumných spoluprác, ktorých cieľom je zrýchliť prechod Škótska k nulovým emisiám. Tieto projekty sa zameriavajú na rôzne oblasti, ako je energia, financie, potravinová bezpečnosť, doprava či prírodné ekosystémy.

Pilotný projekt s elektrickou tapetou tak predstavuje nielen riešenie pre efektívnejšie vykurovanie, ale aj dôležitý krok v oblasti udržateľnosti. Skúsenosti z Glasgowa môžu poskytnúť hodnotné poznatky pre iné krajiny, ktoré riešia podobné výzvy pri prechode na nízkoemisné budovy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú