V nasledujúcom článku boli použité materiály TASR.

Slováci majú k dispozícii nový online nástroj, ktorý im pomôže zlepšiť stravovacie návyky a motivovať ich k zdravšiemu životnému štýlu. Potravinárska komora Slovenska (PKS) predstavila projekt Zdravý tanier, ktorý poskytuje odporúčania týkajúce sa stravy, pohybu, vyváženého jedálnička a obsahuje aj praktické recepty. Novinku oznámili zástupcovia PKS vo štvrtok na tlačovej konferencii.

Štátny tajomník Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Vladimír Vnuk zdôraznil, že potraviny vyrábané na Slovensku sú bezpečné, kvalitné a chutné. Verí, že spotrebitelia ocenia informácie o ich zdravotných benefitoch a že táto iniciatíva podporí aj samotných potravinárov.

Slovensko zaostáva v zdravej výžive

Odborník na výživu Peter Minárik upozornil na alarmujúce údaje: až 26 % úmrtí na Slovensku súvisí s nesprávnym stravovaním, pričom priemer v EÚ je len 17 %. Stredná dĺžka života Slovákov je takmer o štyri roky kratšia než európsky priemer. Nevyvážená strava vedie k nárastu kardiovaskulárnych ochorení, obezity a rakoviny.

„Nadmerná konzumácia nasýtených tukov, cukrov a soli spôsobuje zhoršenie zdravotného stavu. Nedostatok ovocia, zeleniny a vlákniny vedie k nedostatočnému príjmu vitamínov a minerálov, čo negatívne ovplyvňuje imunitu aj trávenie,“ dodal Minárik. PKS odporúča vyvážený a pestrý jedálniček založený na rastlinných potravinách, celozrnných výrobkoch a nízkotučných mliečnych produktoch.

Zelenina na tanieri.
Unsplash

Zdravý tanier pomôže ľuďom určiť správne veľkosti porcií, ktoré by mali denne konzumovať 5 – 7 porcií zeleniny a ovocia, 3 – 5 porcií obilnín, pečiva, cestovín alebo zemiakov, 3 porcie nízkotučných mliečnych výrobkov alebo rastlinných alternatív, 2 porcie bielkovín (strukoviny, chudé mäso, hydina, ryby), a menšie množstvo tukov, olejov, orechov a semienok. Hoci zdravé tuky sú dôležité, ich nadmerná konzumácia môže viesť k nárastu hmotnosti a obezite.

Praktické informácie dostupné pre každého

Podľa riaditeľky PKS Jany Venhartovej sa Zdravý tanier nesnaží ľudí obmedzovať, ale im poskytnúť potrebné informácie na lepšie rozhodovanie o jedle. „Informácie o zdravej výžive sú často ťažko dostupné, málo komunikované a nie vždy dostatočne zrozumiteľné. Tento nástroj im dá slobodu pri výbere správnych potravín,“ vysvetlila.

Cieľom je, aby si ľudia osvojili dlhodobo udržateľné stravovacie návyky a dokázali si jednoducho zostaviť vyvážený a zdravý jedálniček. Zdravý tanier je dostupný online, čím ho môžu využívať všetky vekové skupiny vrátane rodín, seniorov či aktívnych športovcov.

Táto iniciatíva by mohla prispieť k zlepšeniu celkového zdravia obyvateľstva a postupnému zníženiu výskytu civilizačných ochorení spôsobených nezdravým životným štýlom.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP