Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Deň Európskej vesmírnej agentúry (ESA) sa bude prvýkrát konať na Slovensku. Podujatie sa bude konať 16. marca v Košiciach, kde sa zíde viac ako dvesto osobností z oblasti vesmírneho výskumu a vývoja. Na Dni ESA sa zúčastnia aj popredné osobnosti vesmírnej agentúry, kozmonauti, vedci, akademici, ale tiež najznámejšia svetová „marsonautka“ Michaela Musilová a bývalá stážistka v ESA Nicole Majská.

V tlačovej správe o tom informovalo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR. Okrem oficiálnej konferencie sa budú konať aj popularizačné podujatia. V rámci nich budú 17. mája v Kulturparku diskutovať so žiakmi a verejnosťou dvaja kozmonauti, ktorí spolu leteli do vesmíru, a to Ivan Bella a Jean-Pierre Haigneré.

Ako uviedlo ministerstvo, Slovensko sa stalo pridruženým členom ESA minulý rok. „Pre nás to znamená veľký potenciál zapájať sa do vesmírnych programov spolu s európskymi veľmocami z oblasti vesmírneho výskumu. Slovensko má významnú dlhodobú skúsenosť v tejto oblasti a určite máme čo ponúknuť aj v súčasnosti,“ uviedol minister školstva Ján Horecký.

Ministerstvo dodalo, že v súčasnosti sa do vesmírnych aktivít na svetovej úrovni zapája približne 40 slovenských firiem. Podľa Horeckého sa práve vďaka členstvu môže tento počet znásobiť.

Štátny tajomník ministerstva školstva Michal Fedák podotkol, že výber miesta podujatia nebol náhodný. Uviedol, že mnoho výskumu a firiem je práve v Košiciach. „Zároveň je tu najstaršie planetárium, je tu Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied, ktorý sa už podieľa na tých aktivitách. Neďaleko máme Astronomický ústav SAV, ktorý je unikátnou infraštruktúrou, čo sa týka napríklad pozorovania Slnka,“ vysvetlil Fedák.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú