V tomto texte boli použité materiály TASR.

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok varoval pred hrozbou epidémie extrémnych horúčav, ktorá ohrozuje miliardy ľudí na celom svete. Zdôraznil naliehavú potrebu prijať opatrenia na zmiernenie následkov týchto teplotných extrémov, ktoré sa v dôsledku klimatických zmien stávajú čoraz intenzívnejšími. O jeho vyhlásení informovala agentúra AFP, informuje TASR.

Tieto horúčavy nie sú len nepríjemnosťou, ale majú aj vážne dôsledky. V rokoch 2000 až 2019 spôsobili približne 489 000 úmrtí ročne, čo výrazne prevyšuje počet obetí cyklónov. Okrem ľudských životov sú ohrozené aj ekonomiky – OSN odhaduje, že do roku 2030 môžu straty spôsobené nadmerným teplom na pracovisku dosiahnuť až 2,4 bilióna dolárov.

Guterres apeloval najmä na krajiny G20, aby zakročili proti nadmernému využívaniu fosílnych palív. Tento akt označil za „šialené spaľovanie nášho jediného domova“, čím obrazne poukázal na neudržateľnosť súčasného prístupu k životnému prostrediu.

Situácia na pracoviskách je tiež alarmujúca. Podľa správy Medzinárodnej organizácie práce bude v roku 2030 vystavených nadmernému teplu viac ako 70 percent zamestnancov, čo predstavuje nárast o 8,8 percenta oproti roku 2000.

V reakcii na túto krízu Guterres zdôraznil potrebu ochrany zraniteľných skupín, ako sú deti, seniori a najchudobnejší obyvatelia. Navrhol tiež zavedenie systémov včasného varovania pred extrémnym teplom, ktoré by informovali obyvateľstvo o prichádzajúcich vlnách horúčav a potrebných preventívnych opatreniach. Týmto spôsobom by sa mohli zmierniť najhoršie dopady tohto globálneho problému.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú