V texte boli použité materiály TASR.

Európska komisia dala Poľsku zelenú, aby poskytlo štátnu pomoc vo výške viac ako 7,4 miliardy zlotých (1,72 miliardy eur) pre závod spoločnosti Intel. Oznámila to v piatok vláda vo Varšave. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Rozhodnutie prichádza v čase, keď Intel sa snaží znižovať náklady. To vyvolala otázky, či môže odložiť alebo zrušiť niektoré plány na expanziu v Európe, ktoré zahŕňajú aj veľký nový závod na výrobu čipov v Nemecku.

„Európska komisia informovala Poľsko, že udelenie štátnej pomoci Intelu má zelenú,“ uviedol podpredseda vlády Krzysztof Gawkowski.

„Pomoc, ktorú štát poskytne, predstavuje v rokoch 2024 až 2026 viac ako 7,4 miliardy PLN,“ dodal s tým, že celková hodnota investície vrátane pomoci je viac ako 25 miliárd PLN.

Poľsko musí teraz schváliť legislatívu o poskytnutí verejných financií a potom formálne informovať Európsku komisiu skôr, ako bude môcť uzavrieť dohodu s Intelom.

Dariusz Standerski z ministerstva pre digitálne záležitosti odhaduje, že celý proces bude dokončený v závere roka.

Hovorca Intelu uviedol, že spoločnosť oceňuje „pokračujúcu podporu a partnerstvo poľskej vlády“. Odmietol sa však vyjadriť k nemeckému projektu, ktorý je úzko spojený s poľským. Tento projekt v hodnote 33 miliárd USD (29,96 miliardy eur) stále čaká na schválenie EÚ, ktoré bolo odložené a očakáva sa najskôr v máji 2025.

Spoločnosť Intel minulý rok oznámila plány investovať až 4,6 miliardy USD do zariadenia neďaleko Wroclawi v juhozápadnom Poľsku s kapacitou na ďalšiu expanziu.

Investícia je v súlade s Európskym zákonom o čipoch, ktorý je zameraný na zvýšenie podielu Európy na globálnom trhu s čipmi do roku 2030 na 20 %.

Gawkowski dúfa, že Intel by mohol už tento rok začať so stavebnými prácami.

„Investícia do továrne Intelu je najväčšou investíciou v Poľsku za celé desaťročia. Výroba polovodičov v Poľsku zaručí lepší ekonomický rozvoj aj väčšiu bezpečnosť,“ dodal.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú