Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Svet elektromobilov sa neustále rozrastá. Reč nie je len o osobných autách, ale aj o špeciálnych vozidlách pre záchranárov, pričom jedno také teraz využijú aj hasiči v Amsterdame. Hasičský plug-in hybrid bude prednostne poháňať elektrina a pri zásahu budú môcť požiarnici siahnuť po modernej technike, vrátane dronov, informuje Electrive.

Výrobcom tohto špeciálneho vozidla je spoločnosť Rosenbauer, ktorá doň vložila výkonný elektromotor od Volva a batériu s dojazdom 30 km. To si ale kompenzuje zvyškom výbavy. Concept Fire Truck, ako spoločnosť vozidlo pomenovala, kombinuje elektrický pohon s dieselovým agregátom, ktorý poskytne v prípade potreby viac výkonu. Na palube majú hasiči k dispozícii aj vlastné Wi-Fi, ktoré slúži k ovládaniu špeciálnej výbavy a dronov využívaných pri zásahoch.

Hasičský zbor v Amsterdame momentálne toto hasičské auto testuje, no do prevádzky ho môže zaradiť už do 2 rokov. Bližšie špecifikácie vozu zatiaľ nie sú známe. Jeho celková cena má presahovať 1 milión eur, informuje InsideEVs. Cena však má byť porovnateľná s inými špičkovo vybavenými hasičskými vozidlami. Podľa výrobcu má byť tento plug-in hybrid šetrnejší a za celú živostnosť má v prevádzke ušetriť až 100 000 €.

Zdroj: Electrive, Rosenbauer, InsideEVs

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú