Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Európska komisia (EK) v stredu vyzvala 27 členských štátov Európskej únie (EÚ), aby pristúpili k znižovanie daní a ďalším podporným opatreniam s cieľom zmierniť dopady vysokých cien energií na domácnosti a firmy.

„Rastúce ceny energií sú pre EÚ vážnym problémom. V čase, keď sa spamätávame z pandémie a začíname s obnovou hospodárstva, je dôležité chrániť zraniteľných spotrebiteľov a podporiť európske spoločnosti,“ uviedla európska komisárka pre energetiku Kadri Simsonová.

Komisia už minulý týždeň členským štátom navrhla, aby spotrebiteľov podporili prostredníctvom poukážok, možnosťou odkladu platieb účtov za energie a ďalšími opatreniami, na ktoré môže prispieť aj EÚ. Pomôcť by mohlo aj znižovanie daňových sadzieb, ako aj podpora určitých spoločností alebo priemyselných odvetví. V záujme prípravy na cenové šoky v budúcnosti sú podľa komisie potrebné dlhodobejšie opatrenia vrátane zrýchlenia investícií do obnoviteľných zdrojov energií a rozvoja skladovacích kapacít. Experti EÚ očakávajú, že cenový šok bude iba dočasný, pretrvá však počas celej zimy.

Hlavným dôvodom rastu cien je zvýšený dopyt po energiách, najmä zemnom plyne, v čase, keď sa svetové hospodárstvo zotavuje z dopadov pandémie. Začiatkom októbra sa plyn obchodoval takmer päťnásobne drahšie než v úvode roka. Prudký rast cien ropy a plynu vyhnal minulý mesiac infláciu v eurozóne na viac ako desaťročné maximum.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú