Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Francúzska ropná a plynárenská spoločnosť TotalEnergies a americká energetická firma Chevron v piatok oznámili, že zastavujú celé podnikanie v Mjanmarsku pre rozsiahle porušovanie ľudských práv a zhoršenie vlády zákona odvtedy, ako armáda krajiny zvrhla vládu. Ropný a plynárenský sektor je jedným z hlavných zdrojov príjmov mjanmarskej vojenskej junty.

„Od prevratu pozorujeme vývoj v krajine a jasne nie je priaznivý: Stav vlády zákona a ľudských práv v Mjanmarsku sa v posledných mesiacoch jasne zhoršil a napriek hnutiu občianskej neposlušnosti je junta pri moci a podľa našej analýzy to nanešťastie bude na dlhý čas,“ uviedla spoločnosť Total.

Približne 50 percent devízových príjmov Mjanmarska pochádza z predaja zemného plynu a podľa prognózy mjanmarskej vlády sa predpokladá, že štátna plynárenská a ropná spoločnosť MOGE v rokoch 2021 – 2022 na ťažbe a preprave zarobí 1,5 miliardy dolárov. Minulé americké a európske sankcie voči mjanmarskej armáde sa netýkali ropného a plynárenského odvetvia.

Krátko po zverejnení zámeru firmy Total spoločnosť Chevron vo vyhlásení uviedla, že „vzhľadom na okolnosti“ tiež plánuje z krajiny odísť. Chevron odsúdil porušovanie ľudských práv v Mjanmarsku a vyjadril sa, že bude dodržiavať všetky medzinárodné sankcie.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú