V správe boli použité aj materiály TASR.

Vláda Slovenskej republiky chce podporiť výrobu elektriny z obnoviteľných zdrojov energie (OZE) znížením daňového zaťaženia pre malé zdroje. Návrh zákona, ktorý predložil koaličný poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD), by mal oslobodiť elektrinu vyrobenú z OZE od spotrebnej dane a zároveň zjednodušiť administratívne postupy pre výrobcov.

Jedným z kľúčových bodov návrhu je zvýšenie hranice pre malé zdroje energie zo súčasných 10 kilowattov (kW) na 50 kW. Tento krok má za cieľ motivovať potenciálnych výrobcov, aby prešli na ekologickejšie zdroje energie, čím by sa znížila záťaž na životné prostredie a posilnila energetická bezpečnosť krajiny.

Návrh zákona taktiež odstraňuje povinnosť pre malé zdroje preukazovať záruku pôvodu elektriny vyrobenej z OZE. Preukazovanie tejto záruky bolo podľa Vážneho časovo a administratívne náročné, najmä pre malé subjekty. Zrušenie tejto povinnosti by malo zjednodušiť a urýchliť využívanie týchto zdrojov, a zároveň znížiť byrokratickú záťaž pre štátne orgány.

Minimálny dopad na štátny rozpočet

Pri súčasne platnom oslobodení od spotrebnej dane pre malé zdroje s výkonom do 10 kW sa odhaduje strata pre rozpočet verejnej správy na 270 000 eur ročne. Zvýšenie hranice na 50 kW by túto stratu zvýšilo len o približne 30 000 eur, čo je podľa inštitútu zanedbateľné v porovnaní s administratívnymi nákladmi na kontrolu a výber týchto daní.

Návrh zákona privítala aj Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie, ktorá už dlhodobo upozorňuje na potrebu zmeny zákonov v tejto oblasti. Podpredseda asociácie František Bednár vyjadril spokojnosť s návrhom a zároveň navrhol, aby sa zákon doplnil o zrušenie povinnosti platiť spotrebnú daň aj z odberných miest, kde nie je inštalované fotovoltické zariadenie s výkonom nad 50 kW.

fotovoltika na streche solárna energia
University of Oxford/Midjourney

Navrhovaná zmena zákona predstavuje významný krok smerom k podpore obnoviteľných zdrojov energie na Slovensku. Ak bude schválená, zjednoduší sa proces pre výrobcov elektriny z OZE, čo môže prispieť k ďalšiemu rozvoju tohto sektora a zároveň posilniť energetickú sebestačnosť krajiny.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú