Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dohoda z klimatickej konferencie Organizácie spojených národov (OSN) COP 26 v Glasgowe cieli správnym smerom, no od dokonalosti má ďaleko. Pre agentúru SITA to uviedla hovorkyňa slovenskej pobočky Svetového fondu na ochranu prírody (WWF Slovensko) Andrea Settey Hajdúchová. Na klimatickej konferencii sa krajiny zaviazali na zastavenie odlesňovania do roku 2030, či snahe znížiť v rovnakom termíne emisie metánu o 30 percent v porovnaní s obdobím pred rokom 2020.

Krajiny sa však napokon nedohodli na tom, akým spôsobom budú zaznamenávať emisie skleníkových plynov a ako budú dodržiavanie emisných kvót kontrolovať. Neprešiel ani návrh aktivistov, aby sa bohaté krajiny a firmy z bohatých krajín zaviazali vynaložiť 100 miliárd amerických dolárov ročne na environmentálne opatrenia.

„Krajiny vedia, čo treba urobiť, aby sme sa vyhli klimatickej katastrofe. Dôležité je teraz, ako budú záväzky napĺňať, keďže práve tu sme videli najčastejšie dôvody zlyhania už pri napĺňaní predošlých cieľov. Sme uprostred klimatickej núdze, podľa nedávnych analýz sme stále na ceste k otepleniu výrazne nad dva stupne Celzia, čo je budúcnosť, ktorá bude katastrofálna pre milióny ľudí na svete a pre prírodu,“ povedala pre agentúru SITA Hajdúchová.

Ciele smerujúce k zníženiu emisií metánu či zastaveniu odlesňovania považuje WWF Slovensko za pozitívne. V tomto prípade bude podľa organizácie dôležité aj na Slovensku sledovať, ako sa k tomuto záväzku krajina postaví. Téma lesov, zalesňovania, ťažby dreva či nutnosti nezasahovať aspoň na zlomku rozsahu chránených území je totiž podľa WWF Slovensko politickou témou, ktorá rozdeľuje spoločnosť a je neraz zneužívaná na populistické vyjadrenia.

„Pokiaľ ide o Slovensko, treba pochváliť, že sa zaradilo medzi krajiny, ktoré podporili skorý odklon od uhlia, otázkou však zostáva náš postoj k tomu, čím je možné uhlie nahradiť. Bolo nevyhnutné, aby Európska únia (EÚ) zaujala na COP26 jasné líderstvo v klimatických otázkach. Avšak len pár dní pred začiatkom COP26 bol Európskej komisii doručený neoficiálny list, kde viacero členských štátov vrátane Slovenska žiada o zaradenie jadra a zemného plynu do EÚ Taxonómie,“ dodala Hajdúchová.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú