V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Dopravný podnik Bratislava (DPB) upozorňuje verejnosť na falošné stránky, ktoré sa v poslednom čase objavujú na sociálnych sieťach. Tieto podvodné profily sa snažia tváriť ako oficiálna stránka DPB a ich cieľom je vylákať od ľudí citlivé osobné údaje. Podobné podvody môžu predstavovať vážne riziko pre súkromie a bezpečnosť osobných údajov, ktoré môžu byť zneužité na ďalšie podvodné aktivity.

Podvodníci využívajú sociálne siete na šírenie falošných ponúk, ktoré sa na prvý pohľad môžu javiť ako reálne. Často propagujú neexistujúce predplatné cestovné lístky či rôzne zľavy. Tým chcú nalákať ľudí na kliknutie na podozrivé odkazy alebo vyplnenie formulárov s osobnými údajmi. Pre mnohých cestujúcich môže byť takáto ponuka lákavá. Práve  preto často bez overenia ľudia poskytnú podvodníkom svoje osobné informácie, čo vedie k riziku ich zneužitia.

Podľa DPB tieto stránky nielenže propagujú fiktívne produkty, ale môžu tiež predstavovať nebezpečenstvo z hľadiska krádeže identity či finančných prostriedkov. Osobné údaje ako sú čísla občianskych preukazov, bankové údaje, či heslá sa môžu dostať do rúk podvodníkov, ktorí ich môžu využiť na neoprávnené transakcie alebo ďalšie kriminálne aktivity.

Čo robiť, ak natrafíš na podvodnú stránku?

Dopravný podnik Bratislava apeluje na cestujúcich, aby boli opatrní a vždy si overovali, s akou stránkou komunikujú. V prípade, že narazíš na podozrivú stránku, ktorá sa vydáva za DPB, odporúča nepodliehať lákavým ponukám a neklikať na žiadne odkazy. Je dôležité, aby si neposkytol žiadne osobné údaje, najmä ak si nie si istý, či ide o dôveryhodný zdroj.

V takýchto prípadoch je najlepšie stránku nahlásiť sociálnej sieti, aby mohla byť čo najskôr odstránená. DPB zároveň pripomína, že všetky oficiálne informácie a ponuky sú zverejňované výhradne prostredníctvom jeho oficiálnych komunikačných kanálov ako je oficiálna webová stránka alebo overený profil na sociálnych sieťach.

TASR - Martin Baumann

Prečo je dôležité overovať informácie?

S rozmachom online podvodov je dnes obzvlášť dôležité byť obozretný. Falošné stránky môžu vyzerať veľmi presvedčivo a preto sa ľahko môže stať, že niekto naletí. Je však dôležité uvedomiť si, že seriózne inštitúcie ako je DPB, nikdy nebudú žiadať osobné údaje prostredníctvom pochybných stránok či správ.

Dopravný podnik Bratislava preto vyzýva cestujúcich aby si vždy dôkladne overili, na akých stránkach zadávajú svoje údaje a komunikovali len prostredníctvom oficiálnych kanálov. Ak si nie si istý, či stránka, na ktorej sa nachádzaš, je dôveryhodná, vždy je dobré vyhľadať kontakt na oficiálnej webovej stránke DPB a overiť si informácie priamo u dopravcu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú