V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Po 235 dňoch strávených na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) sa na Zem úspešne vrátila štvorčlenná posádka misie Crew-8. Američania Matthew Dominick, Michael Barratt a Jeanette Eppsová spolu s ruským kozmonautom Alexandrom Grebjonkinom pristáli v piatok ráno v Mexickom zálive. Konkrétne neďaleko pobrežia Floridy, na palube kapsuly Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX. Návrat posádky po viacerých odkladoch zavŕšil jednu z najdlhších misií, aké SpaceX s posádkou na ISS uskutočnil.

Misia Crew-8 mala pôvodne skončiť už v auguste, teda po šiestich mesiacoch. Ich pobyt však na stanici sa nečakane predĺžil. K predĺženiu došlo nielen kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam, ale aj technickým problémom, ktoré zasiahli loď Boeing Starliner. Tá mala slúžiť ako záložná loď pre návrat misie. Avšak po problémoch na obežnej dráhe zostala Starliner prázdna a posádka Crew-8 tak čakala na lepšie podmienky pre bezpečný návrat.

Hurikány Helene a Milton, ktoré zasiahli oblasť, tiež skomplikovali plánovanie. Posádka tak na ISS zotrvala až do októbra. Po úspešnom pristátí v Mexickom zálive im teraz tím z NASA a SpaceX zabezpečil prevoz na Floridu.

Experimenty s kmeňovými bunkami a nové technológie

Posádka misie Crew-8 sa počas svojho pobytu venovala vedeckým výskumom zameraným na rozvoj technológií. Tie by mohli mať široké využitie nielen vo vesmíre, ale aj na Zemi. V rámci približne 200 experimentov skúmali vplyv stavu beztiaže na kmeňové bunky a pestovanie rastlín v podmienkach vesmírneho prostredia. V budúcnosti by im to mohlo umožniť efektívnejšie pestovanie potravín mimo Zeme.

Skúšali aj tlakové manžety na nohách astronautov, ktoré majú pomáhať predchádzať zdravotným komplikáciám spôsobeným dlhodobým pobytom vo vesmíre. Dlhodobý pobyt v mikrogravitácii predstavuje pre telo výraznú záťaž a problémy s obehovým systémom a svalmi sú bežné. Tieto nové technológie a poznatky by mohli zlepšiť zdravie astronautov pri budúcich dlhodobých misiách, ako aj pomôcť ľuďom s podobnými problémami na Zemi.

ČLÁNOK POKRAČUJE NA ĎALŠEJ STRANE  ->>>

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú