V texte boli použité materiály TASR.

České Vojenské spravodajstvo (VZ) oznámilo, že v spolupráci s americkou FBI a českou Bezpečnostnou informačnou službou (BIS) odhalilo činnosť kybernetického aktéra napojeného na ruskú vojenskú tajnú službu GRU. Táto operácia sa zamerala na aktéra spájaného s jednotkou 29155, ktorá je známa globálnymi škodlivými aktivitami, vrátane sabotáže, špionáže a poškodzovania reputácie.

Podľa správy sa tento aktér zameral na útoky, ktoré mali za cieľ poškodiť rôzne ciele už od roku 2020. Medzi najznámejšie útoky patrí januárový útok z roku 2022 na Ukrajinu, kde bol použitý deštruktívny malware WhisperGate.

Vojenské spravodajstvo zdôraznilo, že kyberpriestor nemá hranice a hrozby sa šíria globálne. Preto je podľa nich nevyhnutná úzka spolupráca a výmena informácií medzi spravodajskými službami na medzinárodnej aj národnej úrovni.

Výsledkom tejto spolupráce je spoločné odporúčanie, ktoré má pomôcť organizáciám lepšie zabezpečiť svoje počítačové systémy a minimalizovať riziko podobných útokov v budúcnosti.

Činnosť jednotky GRU je podľa BIS spojená aj s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach v roku 2014, čo len podčiarkuje nebezpečenstvo, ktoré táto skupina predstavuje. Tento incident bol jedným z najzávažnejších prípadov, ktorý ovplyvnil vzťahy medzi Českou republikou a Ruskom.

Medzinárodná spolupráca v oblasti kybernetickej bezpečnosti sa ukazuje ako nevyhnutná v boji proti globálnym hrozbám. České tajné služby spolu s FBI a BIS dokázali odhaliť významného kybernetického aktéra, čím prispeli k zvýšeniu bezpečnosti v digitálnom priestore. Táto akcia zároveň poukazuje na neustále rastúce nebezpečenstvo, ktoré predstavujú štátom podporovaní kybernetickí útočníci.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú