V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Zamestnanci amerického výrobcu lietadiel Boeing odmietli návrh na zvýšenie platov o 35 % počas nasledujúcich štyroch rokov. Štrajk tak pokračuje a problémy spoločnosti sa prehlbujú. Zaujímavé je, že až 64 % zamestnancov hlasovalo proti tejto ponuke, keďže nesplnila ich očakávania, najmä v oblasti dôchodkových plánov.

Jednou z hlavných požiadaviek štrajkujúcich zamestnancov je návrat k dôchodkovým plánom, ktoré im pred desiatimi rokmi vedenie Boeingu zrušilo. Návrh na 35 % zvýšenie miezd síce znie na prvý pohľad lákavo, avšak bez prísľubu obnovy dôchodkových plánov sa zamestnanci cítia ukrátení. Odborový zväz Medzinárodné združenie zamestnancov v strojárstve a letectve (IAM) žiada ešte výraznejšie zvýšenie miezd. Konkrétne žiadajú  o 40 %, a zároveň obnovenie dôchodkového zabezpečenia s definovanými dávkami. Pre veľa pracovníkov je totiž zabezpečenie stabilnej budúcnosti kľúčové.

Finančné problémy Boeingu

Situácia je o to komplikovanejšia, že Boeing sa už dlhšie potýka s finančnými problémami. Nedávno oznámil stratu vo výške 6,17 miliardy dolárov za tretí štvrťrok. To zhoršuje celkovú atmosféru v spoločnosti. Na finančné výsledky mala vplyv aj pandémia a predchádzajúce technické problémy s lietadlami, najmä modelom 737 MAX. Okrem toho, koncern musel dočasne zastaviť výrobu svojich najpredávanejších modelov lietadiel 737 MAX, 777 a 767, čo výrazne zasiahlo aj ich dodávateľský reťazec.

Štrajk, ktorý trvá už viac ako päť týždňov má na spoločnosť veľký dopad. Predĺženie štrajku znamená ďalšie problémy pre výrobu a celkové finančné zdravie Boeingu. Dlhotrvajúci konflikt by mohol spoločnosť stáť miliardy dolárov, čo by ešte viac zhoršilo jej finančnú pozíciu. Niektorí analytici dokonca varujú, že ak štrajk nebude čoskoro vyriešený, môže to viesť k zníženiu úverového ratingu spoločnosti. To by malo za následok ešte väčšie skomplikovanie jeho financovania.

Boeing

Reakcia Boeingu

V reakcii na vzniknutú situáciu Boeing už zaviedol rôzne opatrenia na zníženie nákladov. Medzi ne patrí zmrazenie náboru nových zamestnancov, obmedzenie firemných ciest a dočasné uvoľnenie niektorých pracovníkov na neplatené voľno. Tieto opatrenia by mali pomôcť udržať náklady pod kontrolou, ale otázkou zostáva, či budú stačiť, ak štrajk bude pokračovať.

Výsledok štrajku je pre Boeing kľúčový. Nielenže bude mať vplyv na jeho finančnú stabilitu ale aj na budúcnosť zamestnancov, ktorí požadujú lepšie pracovné podmienky a istoty do dôchodku. Vzhľadom na súčasnú situáciu je zrejmé, že ak sa nedosiahne kompromis, kríza v Boeingu sa bude len prehlbovať.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú