V tomto texte boli použité materiály TASR.

Budúcnosť populárnej videoplatformy YouTube v Rusku je neistá. Alexandr Chinštejn, poslanec ruskej Štátnej dumy a predseda výboru pre informačnú politiku strany Jednotné Rusko, oznámil plánované spomalenie prenosu dát z tejto platformy.

Podľa Chinštejna nejde o opatrenie namierené proti ruským používateľom, ale proti samotnému prevádzkovateľovi YouTube. Platforma je obviňovaná z ignorovania a porušovania ruskej legislatívy, ako aj z vedenia protirusky orientovanej politiky.

YouTube podľa neho odstraňuje účty ruských verejných osobností, ktorých názory sa líšia od tých prevládajúcich na Západe. Medzi postihnutými sú údajne blogeri, novinári a umelci.

Očakáva sa, že do konca tohto týždňa klesne rýchlosť sťahovania videí na stolových počítačoch o 40 percent. V nasledujúcom týždni by mohlo dôjsť k ďalšiemu poklesu, a to až o 70 percent.

Chinštejn zdôraznil, že ďalší osud YouTube v Rusku závisí od ochoty platformy prispôsobiť sa miestnym zákonom. V prípade, že k zmene nedôjde, „nič dobré ju tu nečaká“, vyhlásil.

Zároveň poukázal na existenciu a rastúcu popularitu alternatívnych ruských videoplatforiem, ako sú RuTube a VK Video. Tieto platformy by mohli v budúcnosti nahradiť YouTube na ruskom trhu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú