Bleskové búrky dokážu uvoľniť vysokoenergetické elektróny. Tieto častice môžu dosahovať takmer rýchlosť svetla, čo im umožňuje preniknúť do kovových štruktúr satelitov alebo poškodiť obvody.

Max Feinland, letecký inžinier z University of Colorado, vysvetľuje, že takéto elektróny môžu byť pre astronautov vo vesmíre nebezpečné. A to práve z dôvodu,že ich vystavujú vysokým dávkam kozmického žiarenia. Na tému upozornil portál Sciencealert.

Zem obklopujú dva hlavné Van Allenove radiačné pásy. Tie vznikli vďaka magnetickému poľu planéty. Konkrétne tieto pásy zachytávajú nabité častice zo slnečného vetra a chránia Zem pred škodlivými účinkami. Vnútorný pás siaha od 640 do 9600 kilometrov nad povrchom Zeme, kým vonkajší až do výšky 58 000 kilometrov.

Avšak občas niektoré častice dokážu uniknúť z týchto pásov a práve zabijacké elektróny majú dostatočnú energiu na to, aby zasiahli satelity. Tým môžu poškodiť technológiu na obežnej dráhe. Týmto spôsobom skracujú jej životnosť.

Prekvapivé objavy vedcov

V nedávnej analýze satelitných dát sa vedcom podarilo identifikovať 45 prípadov, kedy sa vo vnútornom radiačnom páse objavili nečakané nárasty vysokoenergetických elektrónov. Niektoré z nich nastali menej ako za sekundu po blesku v atmosfére Zeme. Tento objav však prekvapil, pretože vnútorný radiačný pás sa doteraz považoval za stabilný a neaktívny.

Vedci sa domnievajú, že blesky vytvárajú elektromagnetické whistlerové vlny, ktoré prechádzajú plazmou radiačných pásov. Tieto vlny môžu spôsobiť, že nízkoenergetické elektróny prenášajú energiu na vysokoenergetické elektróny. Tým vzniká reťazová reakcia vedúca k vzniku zabijackých elektrónov.

ESA / YouTube Screenshot

Potenciálne ohrozenie pre astronautov

Hoci výskum ešte nie je úplný, odborníci sa zhodujú, že tieto poznatky môžu pomôcť lepšie chrániť satelity a astronautov. Zatiaľ však nálezy naznačujú, že počas búrok je lepšie zostať vo vnútri vesmírnych modulov, aby astronauti neboli vystavení elektrónovému dažďu.

Budúce výskumy by mali presnejšie určiť za akých podmienok dochádza k vzniku týchto nebezpečných elektrónov a ako ich výskyt súvisí so slnečnou aktivitou. Vedci plánujú ďalšie pozorovania a analýzy, ktoré pomôžu lepšie pochopiť tieto vzácne javy. Lepšie poznanie týchto procesov by mohlo výrazne prispieť k ochrane vesmírnych technológií a zvýšiť bezpečnosť astronautov, ktorí čelia nepredvídateľným hrozbám vo vesmíre.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú