V tomto texte boli použité materiály TASR.

Moderná technológia umelej inteligencie opäť potvrdzuje svoj význam vo svete medicíny. Výskumníci z Lekárskej fakulty Harvardskej univerzity vyvinuli model AI s názvom TxGNN, ktorý sa špecializuje na hľadanie už schválených liekov s potenciálom liečiť vzácne a zatiaľ neliečiteľné ochorenia. Tento prelomový nástroj môže znamenať nádej pre milióny pacientov po celom svete, ktorí trpia chorobami, na ktoré neexistuje schválená liečba.

Podľa štúdie zverejnenej v prestížnom žurnáli Nature Medicine dokázal TxGNN identifikovať takmer 8 000 schválených liekov alebo tých, ktoré sú vo fáze klinických skúšok, s možnosťou použiť ich na liečbu viac ako 17 000 ochorení. V mnohých prípadoch ide o choroby, na ktoré doposiaľ neexistovali žiadne efektívne lieky.

Nová cesta v boji proti vzácnym chorobám

Vzácne a nediagnostikované ochorenia postihujú celosvetovo okolo 300 miliónov ľudí. Hoci každá z týchto chorôb zasahuje len malú časť populácie, ich súhrnný dopad je obrovský, a to nielen na zdravie postihnutých, ale aj na spoločnosť a zdravotnícke systémy. V Spojených štátoch sú však lieky schválené len na päť až sedem percent z týchto chorôb. Pre väčšinu z nich tak pacienti stále čakajú na efektívnu liečbu.

Peter MacCallum Cancer Centre/Unsplash/Towfiqu barbhuiya

Vývoj nových liekov je často zdĺhavý a finančne náročný proces, pričom vytvorenie jedného nového lieku môže trvať roky a stáť miliardy dolárov. Model TxGNN však ponúka efektívnejšiu alternatívu – vyhľadáva už schválené lieky, ktoré by mohli mať účinok aj na iné, menej preskúmané ochorenia. Podľa hlavnej autorky štúdie Marinky Zitnikovej ide o revolučný prístup, ktorý nielenže urýchľuje hľadanie liekov, ale zároveň znižuje náklady na vývoj nových terapií.

„Toto je presne oblasť, kde vidíme potenciál umelej inteligencie – pri znižovaní celosvetovej záťaže chorobami a hľadaní nových využití už existujúcich liekov,“ uviedla Zitniková.

Ako funguje TxGNN?

TxGNN má dve hlavné funkcie – prvou je identifikácia potenciálnych liekov, ktoré by mohli byť použité na liečbu vzácnych ochorení, a druhou je analýza vedľajších účinkov a možných kontraindikácií. V porovnaní s inými nástrojmi na hľadanie nových účelov liekov dosahuje o 50 % vyššiu úspešnosť pri identifikácii vhodných liekov a o 35 % vyššiu presnosť pri vyhľadávaní možných kontraindikácií.

Výskumníci navyše zdôrazňujú, že TxGNN je navrhnutý tak, aby sa jeho databáza neustále rozširovala. Zatiaľ pracoval s viac ako 17 000 ochoreniami, no jeho potenciál je oveľa širší.

Bezplatný prístup pre všetkých

Autori nástroja ho sprístupnili bezplatne a povzbudzujú vedcov a lekárov po celom svete, aby ho aktívne využívali pri hľadaní liečby pre ochorenia, ktoré doposiaľ zostali bez adekvátnej terapie. Tento krok môže výrazne urýchliť proces klinických štúdií a priniesť nové riešenia pre pacientov, ktorí doteraz nemali prístup k účinnej liečbe.

V súčasnosti sa veľká časť medicínskeho výskumu zameriava na hľadanie liečebných postupov na vzácne choroby a TxGNN predstavuje jeden z najinovatívnejších nástrojov v tejto oblasti. Je to jasný príklad toho, ako môžu moderné technológie meniť svet zdravotnej starostlivosti a priblížiť nás k budúcnosti, kde budú vzácne ochorenia lepšie pochopené a liečené.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú