V tomto texte boli použité materiály TASR.

Nemecký automobilový gigant ZF Friedrichshafen čelí významným zmenám. Spoločnosť, ktorá je kľúčovým hráčom v oblasti výroby automobilových komponentov, oznámila rozsiahly plán prepúšťania ako súčasť svojej prípravy na éru elektromobility.

V rámci ambiciózneho úsporného programu plánuje ZF do roku 2028 znížiť počet svojich zamestnancov v Nemecku o 14 000 z celkového počtu 54 000. Tento krok má pomôcť firme ušetriť približne 6 miliárd eur v priebehu nasledujúcich dvoch rokov, čím sa pripravuje na očakávaný prechod k elektrickým vozidlám od roku 2026.

Napriek snahe o sociálne citlivý prístup, ktorý zahŕňa možnosti predčasného odchodu do dôchodku a ponuky odstupného, sa plán stretol s nesúhlasom zamestnaneckej rady. Jej predseda, Achim Dietrich, vyjadril odhodlanie brániť každé pracovné miesto.

Redukcia sa dotkne rôznych oddelení spoločnosti, od výroby cez administratívu až po vývoj. ZF tak reaguje na meniace sa podmienky v automobilovom priemysle a snaží sa zabezpečiť svoju konkurencieschopnosť v budúcnosti.

Hoci sa tieto zmeny primárne týkajú nemeckých prevádzok, ZF má významné zastúpenie aj na Slovensku. V roku 2022 zamestnávala prostredníctvom svojich dcérskych spoločností ZF Slovakia a ZF Active Safety Slovakia približne 3500 ľudí v piatich slovenských mestách – v Detve, Komárne, Leviciach, Šahách a v Trnave. Zatiaľ nie je jasné, či a ako sa tieto zmeny dotknú slovenských pobočiek.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú