Zdravotný stav účastníkov sledovali 30 rokov

Výskumníci v štúdii použili údaje z troch dlhodobých výskumov, ktoré sa zameriavajú na zdravotný stav a životný štýl zdravotníckych pracovníkov. Každé štyri roky účastníci vypĺňali dotazníky o svojej strave, kde uvádzali, ako často konzumujú konkrétne potraviny. Na základe ich odpovedí výskumníci odhadli ich priemerný príjem masla a rastlinných olejov.

Príjem masla zahŕňalo maslo v margarínových zmesiach a v rôznych jedlách, roztierateľné maslo, či maslo použité pri varení, pečení a vyprážaní. Konzumácia rastlinných olejov sa posudzovala na základe ich používania pri varení, restovaní, vyprážaní či pri príprave šalátových dresingov.

Tradičnej pochúťky sa nemusíš úplne vzdať

Výskumníci v rámci štúdie skúmali aj nahradenie masla rastlinnými olejmi. Nahradenie 10 gramov masla denne (menej než jedna polievková lyžica) rovnakým množstvom rastlinným olejom by mohlo znížiť riziko úmrtia na rakovinu a celkovú úmrtnosť o 17 %.

Výskumníci však upozorňujú na obmedzenie štúdie, ktorá bola publikovaná v JAMA Internal Medicine, pretože väčšina účastníkov boli zdravotníci, takže nemusia odrážať stravovacie návyky a zdravie celej populácie. Štúdia síce poukazuje, že rastlinné oleje znižujú kardiovaskulárne ochorenia, to však neznamená, že sa musíš masla úplne vzdať, stačí znížiť jeho konzumáciu.

„Netvrdíme, že by ľudia mali úplne vylúčiť maslo, ale odporúčame, že aj malé zníženie masla a nahradenie rastlinnými olejmi v každodennej strave by mohlo viesť k veľmi podstatným a dlhodobým zdravotným benefitom,“ uviedol Zhang, spoluautor štúdie a výskumník Brigham and Women’s Hospital.

Čítajte viac z kategórie: Novinky

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP