Jedenie mäsa vyvoláva obrovské diskusie, kde sa ľudia rozdeľujú do rôznych skupín, od úplných odporcov, až po veľkých milovníkov mäsa. Mnohí sa konzumácie mäsa vzdali z etických či environmentálnych dôvodov. Vedci z Dánskej technickej univerzity (DTU) zistili, koľko mäsa si môžeme dopriať bez nadmerného zaťaženia planéty. O novej štúdii informoval portál Phys.org.

255 gramov týždenne

„Naše výpočty ukazujú, že aj mierne množstvá červeného mäsa v strave sú v rozpore s tým, čo planéta dokáže obnoviť na základe environmentálnych faktorov, ktoré sme v štúdii skúmali. Existuje však mnoho iných diét, vrátane tých obsahujúcich mäso, ktoré sú zároveň zdravé aj udržateľné,“ uviedla postdoktorandka na DTU Caroline H. Gebara a hlavná autorka štúdie uverejnenej v Nature Food.

Cieľom výskumníkov bolo zistiť, či je vôbec možné zabezpečiť výživové potreby celej svetovej populácie bez prekročenia ekologických limitov Zeme. V rámci štúdie skúmali viac ako 100 000 rôznych variácií jedenástich typov diét. Výpočty výskumného tímu zohľadnili rôzne environmentálne faktory, od emisií CO2 cez spotrebu vody až po využívanie pôdy.

kuriacie mäso
Frepik

Ich výpočty odhalili, že strata rovnováhy nastáva už pri konzumácii červeného mäsa, ako je hovädzie či jahňacie. Podľa výpočtov by sme mali konzumovať 255 gramov mäsa týždenne, čo je ekvivalent dvoch kuracích pŕs.

„Väčšina ľudí si už uvedomuje, že by sme mali jesť menej mäsa z environmentálnych aj zdravotných dôvodov. Je však ťažké si predstaviť, čo presne znamená to ‘menej’ a či to v širšom kontexte naozaj robí rozdiel. Preto sme na základe planetárnych hraníc vypočítali konkrétnu hodnotu 255 gramov hydiny alebo bravčového týždenne, ktorú si môžete pri nákupe v supermarkete skutočne predstaviť a zvážiť,“ vysvetlila Gebara.

Výsledky výskumu však zohľadňujú len hydinové alebo bravčové mäso. Ak je v strave aj malé množstvo hovädzieho či jahňacieho mäsa, ekologický strop sa podľa vedcov prekročí.

Nemusíš sa mäsa vzdať, stačí úpraviť jedálniček

Pescetariánska, vegetariánska či vegánska strava má vysokú šancu ostať v rámci ekologických limitov, hoci to závisí od konkrétnych potravín. Kombinácie ako vegetariánska strava s vajíčkami alebo syrom môžu byť taktiež udržateľné, ak je zvyšok jedálnička vyvážený.

„Napríklad naše výpočty ukazujú, že ak je pre vás dôležité jesť syr, môžete to robiť a zároveň mať zdravú a k životnému prostrediu šetrnú stravu. To isté platí pre vajcia, ryby aj biele mäso za predpokladu, že zvyšok jedálnička je relatívne zdravý a udržateľný. Nemusíte pritom voliť iba jednu z možností,“ dodáva Gebara.

Čítajte viac z kategórie: Ekológia

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP