V tomto článku boli použité materiály TASR.

V Británii aktuálne vzbudzuje veľkú pozornosť nová štúdia zverejnená v prestížnom American Journal of Preventive Medicine. Odborníci v nej varujú pred dopadmi konzumácie ultra-spracovaných potravín na zdravie obyvateľov. Podľa vedcov tieto potraviny môžu každoročne spôsobiť tisíce predčasných úmrtí, pričom ich spotreba v Spojenom kráľovstve tvorí alarmujúcich 53 percent denného energetického príjmu, čím sa krajina radí hneď za Spojené štáty s 55 percentami.

Výskumníci analyzovali dáta z ôsmich krajín a na ich základe odhadujú, že v rokoch 2018 až 2019 mohli ultra-spracované potraviny v Británii prispieť k viac ako 17-tisíc predčasným úmrtiam. Odborníci preto vyzývajú vládu, aby prijala nové odporúčania a smernice, ktoré by motivovali ľudí k obmedzeniu konzumácie takýchto produktov, medzi ktoré patria napríklad zmrzlina, spracované mäso, priemyselne vyrábané pečivo či sladené nápoje.

Čo sú to ultra-spracované potraviny

UPF sú potraviny, ktoré prešli intenzívnym priemyselným spracovaním a obsahujú zložky, ktoré by bežný človek v domácej kuchyni nikdy nepoužil. Tieto zložky zahŕňajú chemikálie, umelé sladidlá, farbivá, konzervačné látky, emulgátory, stabilizátory, arómy a ďalšie prídavné látky. Cieľom ich výroby je vytvoriť trvanlivé, pohodlné a atraktívne produkty s dlhým zoznamom ingrediencií, často s vysokým obsahom cukru, soli a nezdravých tukov, no s nízkym obsahom vlákniny a živín.

Typické príklady ultra-spracovaných potravín: sladené nealkoholické nápoje (limonády, energetické nápoje), raňajkové cereálie s pridaným cukrom, balené pečivo, koláče, sušienky, napolitánky, predpripravené a instantné jedlá (hotové jedlá do mikrovlnky, instantné polievky, instantné rezance), sladkosti (keksíky, cukríky, čokoláda), čipsy, popcorn, slané snacky, klobásy, párky, salámy, údeniny, kuracie nugetky, hotdogy, margaríny, tavené syry, sladené mliečne nápoje a ovocné jogurty.

Avšak nie všetci vedci pristupujú k týmto výsledkom bez výhrad. Stephen Burgess z Cambridgeskej univerzity upozorňuje, že tento typ výskumu síce odhaľuje spojenie medzi konzumáciou ultra-spracovaných potravín a zlými zdravotnými výsledkami, ale zároveň zdôrazňuje, že neexistuje priamy dôkaz o príčinnej súvislosti. „Je možné, že skutočnou príčinou nie sú samotné ultra-spracované potraviny, ale príbuzný rizikový faktor, napríklad fyzická kondícia,“ vysvetľuje Burgess.

sladkosti na kope
Unsplash

Je potrebné podniknúť konkrétne kroky

Ultra-spracované potraviny sa vyznačujú vysokým obsahom nasýtených tukov, soli, cukru a rôznych prídavných látok ako konzervantov, umelých farbív či aróm. Práve tieto zložky sú podľa odborníkov hlavnými vinníkmi zvyšovania rizika obezity, kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny a ďalších závažných ochorení. V súvislosti s tým odborníci odporúčajú, aby ľudia znižovali ich príjem a namiesto toho preferovali čerstvé, minimálne spracované potraviny.

Téma ultra-spracovaných potravín tak opäť otvára diskusiu o dôležitosti zdravého životného štýlu a potrebe systematických zmien v stravovacích návykoch obyvateľstva, pričom už teraz je zrejmé, že ak chce Británia čeliť rastúcej kríze verejného zdravia, bude musieť prijať konkrétne kroky na podporu výživovo kvalitnejších a menej spracovaných alternatív v každodennej strave.

Čítajte viac z kategórie: Novinky

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú

NAJČÍTANEJŠIE ZO STARTITUP