V tomto texte boli použité materiály TASR.

Japonská hora Fudži čelí historickému rekordu – žiadny sneh na jej vrchole ani koncom októbra. Tento nevídaný jav zdôrazňuje rastúci vplyv klimatických zmien.

Počasie sa v Japonsku tento rok prejavilo extrémnymi horúčavami, ktoré ovplyvnili aj symbolickú horu Fudži. Typická biela pokrývka vrcholu, ktorá sa tam priemerne objavuje začiatkom októbra, stále chýba. Napriek tomu, že minulý rok už bol jedným z teplotne extrémnych, sneh sa na hore Fudži objavil 5. októbra.

Tento rok však situácia prekonáva všetky doterajšie rekordy. Meteorológovia z observatória v meste Kófu potvrdili, že posledné snehové vločky na vrchole tejto sopky padli až 26. októbra 2016. Tento rok je rekordný dátum ešte posunutý a Fudži zatiaľ zostáva bez snehu.

Meteorológ Jutaka Kacuta priblížil, že vysoké letné teploty pokračovali aj v septembri, čo sťažilo príchod chladnejších prúdov potrebných na sneženie. Kacuta zdôrazňuje, že klimatická zmena má pri tomto jave svoje miesto a pravdepodobne prispieva k oneskoreniu snehovej pokrývky.

Tento teplotný extrém nie je obmedzený len na Japonsko. Vlny horúčav zasiahli veľkú časť sveta, čo upozorňuje na naliehavú potrebu riešenia klimatických výziev. Mnohé krajiny, vrátane Japonska, sa ocitli pred otázkou, ako udržať rovnováhu medzi rastúcou popularitou turizmu a ochrannou klímy. Tento rok sa na horu Fudži vybralo menej turistov aj pre nové opatrenia, ako sú vstupné a obmedzený počet návštevníkov.

Pixabay (Úprava redakcie)

Ďalší problém

Vedci varujú aj pred ďalším problémom. Zrútenie Atlantickej meridionálnej cirkulácie (AMOC) by mohlo mať katastrofálne dôsledky pre celý svet. V otvorenom liste, ktorý bol publikovaný 21. októbra, sa 44 popredných klimatológov, vrátane uznávaného odborníka Michaela Manna z Univerzity v Pensylvánii, obrátilo na severských politikov, aby urgentne riešili možné a „devastujúce“ zrútenie kľúčových prúdov v Atlantickom oceáne.

Hora Fudži, ktorú milovníci prírody navštevujú od júna do septembra, má naďalej nezastupiteľné miesto v japonskej kultúre. Jej majestátny vrchol, ktorý si uchováva v srdciach návštevníkov nezabudnuteľnú symboliku, teraz upozorňuje na dôležitosť ochrany prírody, aby sa nestalo, že v budúcnosti zostane bez zimnej bielej koruny úplne.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú