V nasledujúcom texte boli použité materiály SITA.

Slovensko čelí výrazným výzvam pri zdaňovaní kryptomien. Vysoké daňové sadzby na zisky z kryptoinvestícií a nedostatočná ochrana investorov pred falošnými investičnými ponukami brzdia rozvoj tohto segmentu. Ako uviedli Dávid Horváth z Capital Markets a Peter Cmorej, odborník na daňovú politiku, Slovensko v tejto oblasti výrazne zaostáva za medzinárodnými trendmi.

Na konferencii Investičné trendy 2024 obaja upozornili, že krajina sa stáva menej atraktívnou pre investorov. Najmä v porovnaní so štátmi EÚ, ktoré kryptomenám poskytujú priaznivejšie podmienky.

Aktuálne platná 19 % daň spolu s 15 % zdravotným odvodom na zisky z kryptomien podľa odborníkov vytvára na Slovensku prostredie, ktoré neumožňuje dostatočný rozvoj investícií.

Nepriaznivé daňové zaťaženie ako brzda rastu

Dávid Horváth vysvetľuje, že úprava daňových podmienok by pomohla legitimizovať kryptomeny ako nástroj na transakcie a investície. To by samozrejme mohlo prinieť aj väčšiu stabilitu trhu. Iné krajiny ako napríklad Nemecko či Portugalsko, už zaviedli úľavy alebo oslobodenie od daní pri splnení určitých podmienok. Týmto spôsobom sa stávajú atraktívnymi pre investorov do kryptomien. Avšak Slovensko premárnilo túto šancu stať sa konkurencieschopným miestom pre kryptomeny ako upozornil Cmorej.

Ďalší problém, ktorý podľa odborníkov odrádza od investovania, je aj slabá ochrana pred neoverenými investičnými ponukami na sociálnych sieťach. Na Slovensku neexistujú účinné pravidlá, ktoré by kontrolovali tzv. finfluencerov. A teda osoby propagujúce investície bez právnej zodpovednosti za odporúčania. Podľa Horvátha, influenceri môžu robiť reklamu rizikovým produktom bez akejkoľvek zodpovednosti, čo nie je veľmi správne.

kryptomeny bitcoin
Finixia

Potreba zvýšiť finančnú gramotnosť

V krajinách ako Veľká Británia je na rozdiel od Slovenska kontrola nad neoverenými investičnými ponukami oveľa prísnejšia. Zvyšuje to tak ochranu bežných spotrebiteľov. Darina Huttová z Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov navyše uvádza, že možnosti Národnej banky Slovenska pri regulácii takýchto praktík sú obmedzené, čo spôsobuje, že podvody často zostávajú bez trestu.

Na konferencii odborníci zdôraznili aj potrebu vzdelávať verejnosť v oblasti finančnej gramotnosti. Informovanosť o rôznych investičných produktoch a rizikách by znížila náchylnosť obyvateľov k podvodným praktikám. Riešením pre Slovensko by mohlo byť posilnenie legislatívy na ochranu investorov, ako aj úprava daňových pravidiel. Práve tie by spravili kryptomenový trh transparentnejším a príťažlivejším pre domácich aj zahraničných investorov.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú