Na juhovýchode Maroka priniesli výnimočné dažde do vyprahnutého púštneho regiónu nové jazerá a potoky. Mestečko Merzouga, ktoré je populárnym pre turistov, zažilo v posledných týždňoch zriedkavé premeny. Na kedysi suchých dunách sa objavili oživené jazerá a prechodné nádrže. Youssef Ait Chiga, miestny sprievodca povedal, že sú za dažde veľmi radi.

Podľa ďalšieho miestneho sprievodcu, Khalida Skandouliho, dažde prilákali do oblasti ešte viac návštevníkov, ktorí chceli túto nezvyčajnú premenenú krajinu zažiť na vlastné oči. Francúzska turistka Laetitia Chevallier uviedla, že takéto počasie je darom z nebies. Púšť vraj ožila, zvieratá majú potravu a rastliny i palmy sa znovu rozrástli, a to je podstatné. Obyvatelia uvádzajú, že táto oblasť bola takmer 20 rokov vyprahnutá. O tejto téme informoval portál Science alert.

Zmena počasia v čase sucha

Posledný rok bol pre Maroko extrémne suchý. Najhorší za posledných 80 rokov s poklesom zrážok o 48 %. September však priniesol silné lejaky, ktoré spôsobili záplavy na juhu krajiny a vyžiadali si najmenej 28 obetí. Zriedkavé dažde prišli práve v období, keď Maroko bojuje takmer štyri desaťročia trvajúcim suchom. Presne to má vážny dopad na dôležitý poľnohospodársky sektor. Podobné extrémy zasiahli aj susedné Alžírsko, kde záplavy v rovnakom mesiaci usmrtili šesť ľudí.

Podľa Svetového inštitútu pre zdroje patria severoafrické krajiny medzi najviac postihnuté nedostatkom vody. Marocká meteorologická agentúra označila nedávne dažde za mimoriadne, pričom ich spája s neobvyklým posunom intertropickej konvergenčnej zóny. Inak povedané ekvatoriálneho pásma, kde sa stretávajú vetry z oboch hemisfér a vytvárajú búrky a výdatné dažde.

Pixabay

Zrážky ako výnimočný, no prechodný jav

Klimatologička Fatima Driouech z Maroka upozorňuje, že takéto nečakané prejavy počasia naznačujú vplyv klimatickej zmeny, no zdôrazňuje, že na potvrdenie tejto hypotézy sú potrebné ďalšie výskumy. Odborníci sa zhodujú, že klimatická zmena spôsobuje, že extrémne prejavy počasia, ako sú suchá a búrky, sú čoraz častejšie a intenzívnejšie.

V južnom Maroku pomohli dažde čiastočne doplniť zásoby vody v niektorých vodných nádržiach a obnoviť hladinu podzemných vôd. Pre výraznejší nárast by však bolo potrebné, aby dažde trvali dlhšie obdobie. Zvyšok krajiny stále bojuje so šiestym rokom sucha. To ohrozuje poľnohospodárstvo, ktoré zamestnáva viac ako tretinu marockej pracovnej sily.

Hoci dažde priniesli nový život do vyprahnutých oblastí, klimatologička Driouech varuje, že jedno extrémne počasie samo o sebe nezabezpečí trvalú zmenu. Marocká meteorologická agentúra však predpovedá, že takéto lejaky by sa mohli stať častejšími, keďže intertropická zóna sa presúva severnejšie. A to aj v dôsledku klimatických zmien.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú