Keď Isaac Newton v roku 1687 formuloval svoje slávne pohybové zákony, mohol len dúfať, že o nich budeme debatovať aj po 300 rokoch. Zásadné princípy o pohybe objektov vo vesmíre, ktoré napísal v latinčine, boli odvtedy mnohokrát preložené, interpretované a diskutované.

Nový pohľad na Newtonovu prvú pohybovú zákonitosť však teraz prichádza od filozofa Daniela Hoeka z Virginia Tech. Podľa neho bol totiž prvý Newtonov zákon do angličtiny preložený chybne už v roku 1729. To ovplyvnilo jeho interpretáciu až dodnes. O tejto informácií informoval portál Science alert.

Daniel Hoek objavil podľa neho zlé preloženie Newtonovho diela z latinčiny do angličtiny. Prvý zákon sa dlhodobo interpretoval tak, že objekt zostane v pokoji alebo bude pokračovať priamym smerom, pokiaľ naň nepôsobí vonkajšia sila. Hoci táto interpretácia funguje, pri bližšom pohľade na Newtonove pôvodné slová je zrejmé, že mal na mysli niečo trochu odlišné. Newton totiž použil latinské slovo quatenus, ktoré presnejšie znamená „v miere, v akej,“ a nie „pokiaľ.“

Hoek tvrdí, že toto malé upresnenie zásadne mení zmysel. Newtonovo pôvodné vyjadrenie podľa tejto verzie nenaznačuje, že objekt zostane nehybný alebo bude pokračovať priamo, ak naň nepôsobí vonkajšia sila. Skôr ukazuje, že každá zmena rýchlosti alebo smeru, či už ide o zrýchlenie, zakrivenie dráhy alebo spomalenie, je výsledkom pôsobenia vonkajších síl.

Prehodnotenie základu zákona zotrvačnosti

Táto chyba prekladu bola dlho prehliadaná, kým si ju nevšimli až v roku 1999 dvaja vedci. Hoek sa inšpiroval ich prácou a svoj výskum publikoval v roku 2022. Jeho oprava si však zatiaľ nenašla cestu do učebníc. Dnes sa síce môže zdať, že ide o slovíčkarenie, no presné znenie Newtonovho textu nám pomáha pochopiť jeho úmysly. Newton podľa Hoeka nevytváral zákon pre nereálny svet bez vonkajších síl, ale pre ten skutočný, kde gravitácia a trenie na objekty pôsobia neustále.

George Smith, filozof z Tufts University, poznamenáva, že práve tento prvý zákon nám umožňuje pochopiť existenciu síl, ktoré objekty ovplyvňujú. Jedným z Newtonových príkladov, ako zákon aplikovať v praxi, je točiaci sa predmet, ktorý v reálnom svete spomaľuje a opisuje špirálu v dôsledku trenia s okolitým vzduchom.

Newton
Freepik

Reálna aplikácia Newtonových myšlienok

Podľa Hoeka Newton prvý zákon pohybu platí aj na objekty pod vplyvom síl, čiže na objekty v reálnom svete. A to je revolučné chápanie, ktoré bolo v čase Newtona skutočne prevratné. Ukázalo totiž, že všetky objekty, od planét po predmety na Zemi, podliehajú rovnakým fyzikálnym zákonom.

Hoek hovorí, že táto interpretácia prvého zákona pohybu znovu pripomína, že každá zmena rýchlosti či smeru, od atómov po galaxie, podlieha Newtonovým zákonom. Výskum publikoval v prestížnom časopise Philosophy of Science, no uvidíme, či sa mu podarí získať podporu vo svete akademikov. Skúmanie Newtonových zákonov z tejto perspektívy nám ukazuje, ako aj malá úprava prekladu dokáže spôsobiť zmenu v chápaní základných princípov, ktoré formujú náš svet.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú