V nasledujúcom texte boli použité materiály TASR.

Zrušenie vládnych dotácií na energie, ktoré sa očakáva od roku 2025, prinesie výrazné zmeny pre slovenské domácnosti. Marek Nemky, analytik finančných trhov spoločnosti XTB, upozorňuje na skutočnosť, že ceny plynu a elektriny budú po ukončení dotácií rásť. Nárast cien sa bude týkať najmä domácností, ktoré vykurujú plynom. Tam môžeme očakávať až 30% zvýšenie nákladov. Okrem toho sa plánuje aj rast dane z pridanej hodnoty (DPH), čo spôsobí ďalšie zdraženie energií pre spotrebiteľov.

Tento krok je reakciou na dlhodobé hospodárske tlaky, keďže ceny energií na svetových trhoch sú stále vyššie než pred pandémiou. Hoci v posledných mesiacoch trhové ceny klesajú, slovenské domácnosti sa na nižšie ceny nemôžu tešiť. Ceny pre bežných spotrebiteľov sú regulované a zastropované.

Pokles cien na trhoch neznamená úspory pre domácnosti

Aj keď sa situácia na svetových trhoch po energetickej kríze stabilizovala, spotrebitelia na Slovensku to veľmi nepociťujú. Trhové ceny energií sú síce nižšie ako v období krízy, stále však prevyšujú predcovidové úrovne. Nemky vysvetľuje, že slovenské domácnosti sa vďaka regulovaným cenám vyhli najväčším skokom v cenách. Avšak po zrušení dotácií sa to zmení.

Analytik tiež poukazuje na to, že aj napriek zdraženiu niektorých energií, vykurovanie drevom zostáva najlacnejšou alternatívou. Cena dreva mierne klesla, a preto vykurovať drevom je stále najvýhodnejšie. Aj napriek tomu ho využíva len menšia časť domácností. Z ekonomického hľadiska je drevo najlacnejším palivom, pričom nasleduje zemný plyn, hnedé uhlie a ústredné kúrenie. Všetko však závisí od efektívnosti vykurovacieho systému a energetickej náročnosti domácnosti.

Wikimedia/Gretar Ívarsson

 Rozdiely v cenách dodávateľov

Okrem toho, Nemky odporúča spotrebiteľom, aby zvážili zmenu dodávateľa energií. Najmä pri elektrine sú na trhu výrazné rozdiely v cenách medzi jednotlivými dodávateľmi. Pri plyne sú rozdiely menšie, keďže jeho cena je v súčasnosti stále zastropovaná. No aj tu sa očakávajú zmeny v najbližších rokoch. Ak teda domácnosti využívajú elektrinu na vykurovanie, je dobré zamerať sa na porovnanie ponúk dodávateľov a zvážiť možnosť prechodu na výhodnejšiu tarifu.

Investície do izolácie a zmena správania

Najväčšie úspory však podľa Nemkyho neprídu z menších zmien v dodávkach energií ale z väčších investícií do energetickej efektívnosti domácností. Domácnosti, ktoré investujú do zateplenia a lepšej izolácie, môžu výrazne ušetriť na nákladoch na energie. Okrem investícií do izolácie môžu pomôcť aj zmeny v spotrebiteľskom správaní ako napríklad efektívnejšie využívanie energií, zníženie teploty vykurovania alebo využívanie moderných technológií, ktoré znižujú energetickú náročnosť.

Záverom analytik upozorňuje, že návrat k nižším cenám energií na Slovensku je nepravdepodobný. S postupným zvyšovaním cien na trhoch, ukončením vládnej podpory a rastom DPH môžeme očakávať, že slovenské domácnosti budú za energie platiť čoraz viac

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú