NASA prostredníctvom vesmírneho teleskopu Jamesa Webba objavila nový typ exoplanéty, ktorá je takmer celá tvorená horúcou vodnou parou. Táto planéta, označená ako GJ 9827 d, sa nachádza vo vzdialenosti len 100 svetelných rokov od Zeme a je približne dvakrát väčšia než naša planéta. Tento objav predstavuje významný krok v chápaní exoplanét vo vesmíre a ich atmosfér. Na tému upozornil portál Futurism.

Ešte sme ju nikdy nevideli

Existenciu tzv. „parných svetov“ vedci predpokladali už pomerne dlhú dobu, avšak až teraz sa vďaka mimoriadne citlivým infračerveným prístrojom nainštalovaným na teleskope Jamesa Webba podarilo získať prvé reálne dôkazy o ich existencii. GJ 9827 d tiež patrí do kategórie planét, ktoré sú väčšie než Zem, ale menšie ako Neptún. Tieto typy planét, často nazývané „super-Zeme“ alebo „mini-Neptúny“, v našej slnečnej sústave nemáme, čo ich robí veľmi zaujímavými pre výskum.

Bing Image Creator

Naša sústava obsahuje buď planéty menšie než Zem, ako je Mars, alebo oveľa väčšie planéty, ako sú plynové obry Urán a Neptún. Preto je objavovanie týchto „stredne veľkých exoplanét“ mimoriadne dôležité. Môžu totiž odhaliť mechanizmy, ktoré stoja za formovaním planét, o ktorých zatiaľ nemáme ani potuchy.

Astrofyzik Ryan MacDonald z univerzity v Michigane, zdôrazňuje, že práve táto kategória planét môže hrať kľúčovú úlohu pri našom ďalšom skúmaní exoplanét. „Tento objav nám poskytuje prvý pohľad na to, ako tieto tajomné svety skutočne vyzerajú. Sme o krok bližšie k tomu, aby sme pochopili, ako vznikajú atmosféry potenciálne obývateľných planét,“ uviedol.

Jedinečná atmosféra

Jednou z najdôležitejších vlastností GJ 9827 d je zloženie jej atmosféry. Väčšina exoplanét podobnej veľkosti je tvorená ľahkými molekulami, ako sú vodík a hélium. Pri tejto planéte však vedci použitím metódy transmisnej spektroskopie zistili, že atmosféra obsahuje ťažšie molekuly, podobné tým, ktoré nachádzame aj na Zemi. To predstavuje obrovský vedecký prelom, pretože uvedené poskytuje vzorový príklad planéty s atmosférou zloženou z ťažších prvkov.

ESO/L. Calçada

Hoci je GJ 9827 d príliš horúca na to, aby tam mohol existovať život ako ho poznáme, tento objav nás priblížil k identifikácii planét, kde by mohli panovať priaznivé podmienky pre jeho vznik a udržanie. Astrofyzička Caroline Piaulet-Ghorayeb z Montrealskej univerzity označila tento objav za „obrovský krok“ vpred pri výskume atmosfér exoplanét.

Teleskop Jamesa Webba, vďaka svojej mimoriadnej presnosti, neustále prekvapuje novými objavmi a tento parný svet je ďalším príkladom jeho geniality. Eshan Raul, doktorand na Wisconsinskej univerzite a spoluautor štúdie, sa zamýšľa nad budúcnosťou výskumu: „Ak sú tieto vodné svety reálne, musíme sa pýtať, čo ďalšie nás ešte čaká tam vonku.“

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú