Astronómovia objavili dosiaľ najvzdialenejšiu a zároveň najstaršiu rotujúcu diskovú galaxiu, ktorá môže zásadne zmeniť náš pohľad na vývoj vesmíru. Galaxia označená ako REBELS-25 sa nachádza vo vzdialenosti približne 13 miliárd svetelných rokov a pozorujeme ju tak, ako vyzerala len 700 miliónov rokov po Veľkom tresku.

Podľa vedcov ide o nesmierne prekvapivý objav, pretože podľa doterajších teórií by galaxie v takomto ranom štádiu mali byť chaotické a nevyvinuté. Na tému upozornil portál Space.

Výnimočné zistenie

Galaxiu REBELS-25 objavili vedci prostredníctvom sústavy rádioteleskopov ALMA nachádzajúcich sa v púšti Atacama v Čile. ALMA dokázala zachytiť pohyb chladného plynu v galaxii, pričom pomocou fenoménov známych ako modrý a červený posun (popisujú zmenu vlnovej dĺžky svetla, keď sa zdroj pohybuje buď smerom k pozorovateľovi (modrý posun), alebo od neho (červený posun)) identifikovala rotáciu tejto galaxie. Z uvedeného vyplýva, že REBELS-25 má diskovú štruktúru, čo je však nesmierne prekvapivé, pretože formovanie takýchto organizovaných štruktúr sa očakávalo až oveľa neskôr v histórii vesmíru.

Posun studeného plynu v galaxii. ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al.

Výsledky výskumu boli prijaté na publikáciu v periodiku Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

„Naše doterajšie chápanie formovania galaxií predpokladalo, že rané galaxie budú malé a chaotické,“ vysvetľuje hlavná autorka štúdie Lucie Rowland z Leiden University. „REBELS-25 však ukazuje, že už v takto ranom vesmíre mohli existovať galaxie s organizovanou štruktúrou podobnou modernej Mliečnej dráhe.“

Čo hovoria súčasné modely?

Súčasné modely naznačujú, že galaxie ako ich poznáme dnes, vrátane Mliečnej dráhy, potrebovali miliardy rokov na to, aby sa z chaotických zhlukov plynu a hviezd postupne vyformovali do stabilných diskov s typickými špirálovými ramenami. Tento proces mal byť výsledkom postupných zrážok a fúzií menších galaxií. REBELS-25 však naznačuje, že takýto vývoj mohol prebiehať oveľa rýchlejšie, než sme si mysleli.

Galaxia REBELS-25. ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/L. Rowland et al.

Vedci dokonca naznačujú, že táto galaxia môže mať špirálové ramená, čím by sa stala najvzdialenejšou známou špirálovou galaxiou. Potvrdilo by to, že aj špirálové štruktúry sa vo vesmíre mohli objaviť oveľa skôr. Doterajším držiteľom tohto rekordu bola galaxia CHEERS-2112, ktorú pozoroval teleskop Jamesa Webba v období, keď bol vesmír starý približne 2,1 miliardy rokov.

Objav REBELS-25 tak zásadne prepisuje doterajšie poznatky o tom, ako rýchlo sa galaxie môžu vyvíjať a otvára nové otázky ohľadom dynamiky a vývoja raného vesmíru.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú