NASA využila najmodernejší vesmírny teleskop Jamesa Webba (JWST) na preskúmanie jedného z najzaujímavejších objektov v našej Slnečnej sústave – Kentaur 29P/Schwassmann-Wachmann 1. Tento „prdiaci“ ľadový objekt, nachádzajúci sa medzi dráhami Jupitera a Neptúna, už dlhšie fascinuje vedcov svojimi záhadnými výbuchmi plynu. Na tému upozornil portál Futurism.

Záhadný objekt

Ako už názov napovedá, Kentaur 29P/Schwassmann-Wachmann 1 patrí do triedy Kentaurov, teda ľadových  planetoidov, ktoré obiehajú okolo Slnka medzi dráhami Jupitera a Neptúna. Pôvodne pochádzali z ďalekého Kuiperovho pásu za Neptúnom, no gravitácia veľkých planét ich presunula bližšie k Slnku. Tieto objekty podľa vedcov predstavujú akúsi „časovou kapsulou“ – ich zloženie a správanie poskytuje jedinečné informácie o vzniku našej slnečnej sústavy, uvádza portál IFLScience.

Jednou z najväčších záhad spojených s Kentaurom 29P sú jeho pravidelné výbuchy, ktoré nastávajú približne každých šesť až osem týždňov. Tím vedcov pomocou JWST odhalil, že 29P uvoľňuje trysky oxidu uhličitého a oxidu uhoľnatého z rôznych častí svojho povrchu. Ide o prvý takýto objav svojho druhu, pričom naznačuje, že 29P môže byť zložený z dvoch rôznych objektov, ktoré sa spojili.

„Tieto odlišné zloženia plynov naznačujú, že Kentaur 29P je výsledkom zlúčenia dvoch veľmi rozdielnych telies,“ vysvetľuje Geronimo Villanueva z NASA. „Tento objav nás núti prehodnotiť, ako sa formovali prvotné objekty v našej slnečnej sústave a ako sú uložené v Kuiperovom páse.“

Najväčším tajomstvom však zostáva, čo tieto výtrysky plynu vlastne poháňa. Na rozdiel od komét, ktoré uvoľňujú plyn pri zahriatí Slnkom je Kentaur 29P príliš ďaleko na to, aby ho mohlo zohriať slnečné teplo. Vedci preto plánujú dlhodobejšie pozorovania, aby odhalili, čo je skutočným zdrojom týchto výbuchov.

Výsledky tohto výskumu nielenže otvárajú nové otázky o vzniku Kentaurov, ale aj o samotnej histórii našej Slnečnej sústavy.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú