NASA pokračuje v ambicióznych plánoch zaviesť na Mesiaci štandardizované časové pásmo, známe ako koordinovaný lunárny čas (LTC). Tento krok je nevyhnutným krokom v rámci rastúcej snahy o rozvoj komerčných vesmírnych operácií a vytváranie trvalej ľudskej prítomnosti na Mesiaci. Zjednoduší organizovanie budúcich misií a podporí budovanie stálej základne na mesačnom povrchu, píše o téme portál ScienceAlert.

Prečo je potrebné lunárne časové pásmo?

Doteraz sa lunárne misie riadili pozemským časom, no s rastúcim záujmom a množstvom aktivít na Mesiaci je čoraz zložitejšie koordinovať jednotlivé operácie. NASA si uvedomuje, že čím viac krajín a komerčných spoločností sa zapája do lunárnych prieskumov, tým viac je potrebné vytvoriť jednotný systém určovania času. Tento nový časový štandard bude vytvorený v spolupráci s americkou vládou, komerčnými partnermi a medzinárodnými štandardizačnými organizáciami.

„Spoločná definícia času je dôležitou súčasťou bezpečných, odolných a udržateľných operácií,“ zdôraznil Ben Ashman, letecký inžinier NASA pracujúci na projekte Space Communications and Navigation (SCaN).

Roscosmos/NASA

Problémy s lunárnym časom

Zavedenie LTC však prináša svoje technické výzvy. Na Zemi sa čas určuje pomocou atómových hodín, ktoré sú extrémne presné. NASA plánuje využiť rovnakú technológiu na Mesiaci. Avšak kvôli rozdielom v gravitácii medzi Zemou a Mesiacom dochádza k jemným rozdielom v trvaní sekundy. Tieto rozdiely môžu spôsobiť, že hodiny na Mesiaci budú získavať asi 56 mikrosekúnd za deň oproti pozemským.

„Pre niečo, čo sa pohybuje rýchlosťou svetla, môže týchto 56 mikrosekúnd znamenať, že astronaut by bol zaznamenaný ako vzdialený o 168 futbalových ihrísk od svojho skutočného miesta,“ vysvetľuje vedúca inžinierka NASA Cheryl Gramling dopad na operácie.

Tím vedcov v NASA pracuje na vytvorení matematických modelov, ktoré tieto jemné rozdiely zohľadnia a zabezpečia presnú synchronizáciu medzi astronautmi a pozemnými operátormi.

Koordinovaný lunárny čas bude kľúčovým prvkom nielen pre budúce misie na Mesiaci, ale aj pre ďalšie prieskumné ciele v rámci slnečnej sústavy. NASA verí, že tento systém bude jedného dňa aplikovateľný aj pre operácie na Marse a iných planétach.

Táto iniciatíva je súčasťou programu Artemis, ktorý má za cieľ vytvoriť dlhodobú ľudskú prítomnosť na Mesiaci. Do roku 2026 je naplánovaná ďalšia misia na mesačný povrch, kde sa pripojí prvá žena a prvá farebná osoba k histórii lunárnych výprav.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú