V tomto texte boli použité materiály TASR.

Google, Apple a Microsoft tvoria akúsi trojicu technologických gigantov, ktorí sú azda najviac v povedomí širokej spoločnosti po celom svete. Každá z týchto spoločností má svoju silnú tradíciu a bohatú históriu, no zároveň sú si aj tvrdou konkurenciou. Najnovšie sa rysuje konflikt medzi Microsoftom a Googlom ohľadne poškodzovania hospodárskej súťaže. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spoločnosť Google podala sťažnosť na Európsku komisiu (EK) proti firme Microsoft, ktorú obvinila z narúšania hospodárskej súťaže v oblasti cloudových služieb. Tento krok prichádza po tom, čo Microsoft zaznamenal silný rast v tejto sfére, pričom Google Cloud zaostal za očakávaniami analytikov. Pre Alphabet, materskú spoločnosť Google, je to prvá sťažnosť takéhoto charakteru adresovaná Komisii.

Google tvrdí, že Microsoft zneužíva svoje dominantné postavenie na trhu a komplikuje zákazníkom prechod na konkurenčné platformy, ako sú Google Cloud alebo AWS od Amazonu.

Kľúčovým bodom sťažnosti sú licenčné podmienky Microsoftu, ktoré údajne zvýhodňujú vlastnú platformu Azure na úkor iných poskytovateľov cloudových služieb. Obmedzenia a vyššie ceny pre používanie Windows Serveru v iných cloudových prostrediach sú podľa Google hlavným prostriedkom, ktorým Microsoft ovplyvňuje trh.

Právni zástupcovia Google poukazujú na to, že licenčné podmienky Microsoftu nielen zdražujú, ale aj zbytočne komplikujú používanie softvéru v konkurenčných cloudových riešeniach. Google tvrdí, že namiesto toho, aby Microsoft podporoval zdravú hospodársku súťaž, využíva svoju trhovú silu na obmedzenie voľby zákazníkov.

Tento spor nie je ojedinelý, keďže v minulosti Microsoft čelil podobným obvineniam z protisúťažného správania. Európska komisia má teraz pred sebou ďalší prípad, ktorý bude musieť preskúmať a zhodnotiť, či Microsoft porušil pravidlá hospodárskej súťaže EÚ.

Tento konflikt medzi dvoma technologickými gigantmi odráža rastúcu dôležitosť cloudových služieb, ktoré sa stali kľúčovým pilierom moderných IT infraštruktúr a ich význam naďalej narastá. Výsledky vyšetrovania Európskej komisie môžu mať zásadný vplyv na budúci vývoj trhu s cloudovými službami v Európe.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú