Elektromobily majú stále množstvo odporcov. Tí si na paškál berú predovšetkým ich batériu, ktorá má mať množstvo nevýhod – od ceny cez kapacitu až po jej samotnú životnosť. Lenže segment elektrických áut neprešľapuje na mieste a dlhodobo vyvíja kroky, ktoré by viedli k čo najlepšej batérii. Portál Interesting Engineering teraz dokonca upozornil na štúdiu, ktorá neprajníkom veľmi do kariet nezahrá.

Vydrží dlhšie než samotné auto

Podľa najnovšej štúdie kanadskej spoločnosti Geotab môžu batérie v súčasných elektromobiloch vydržať až 20 rokov. To je omnoho dlhšia doba, než sa predpokladalo a než si možno kedy myslel aj ten najoptimistickejší fanúšik elektromobility.

Tieto zistenia by mali definitívne vyvrátiť obavy z krátkej životnosti batérií v elektrických vozidlách. Údaje totiž naznačili zásadnú vec. Ak sú správne udržiavané a ich majitelia neprispievajú k neúmernej degradácii, batérie by dokonca mali prežiť životnosť samotných vozidiel, v ktorých sú implementované.

elektrické batérie prelomové
FonTech/Midjourney

Batérie sa zlepšujú

Geotab aktualizovala svoju analýzu z roku 2019, v ktorej pôvodne odhadovala, že batérie EV degradujú rýchlosťou 2,3 % ročne. Nová štúdia z roku 2024 však priniesla pozitívnejšie výsledky, podľa ktorých je priemerná ročná degradácia batérií len na úrovni 1,8 %. To znamená, že batérie v elektromobiloch môžu pri takomto tempe vydržať až neuveriteľných 20 rokov.

„Životnosť batérie ovplyvňuje mnoho faktorov, ale pri dodržiavaní správnych postupov pri nabíjaní a jazde by mala batéria prekonať životnosť samotného vozidla,“ uvádza sa explicitne v štúdii.

Geotab
Ekonomické výhody pre flotily

Pre prevádzkovateľov vozových parkov môže byť táto správa dôležitým faktorom pri rozhodovaní o prechode na elektrické vozidlá. Elektromobily totiž ponúkajú nielen nižšie emisie, o ktoré by sa malo snažiť celé ľudstvo, ale aj výrazné finančné úspory. Podľa analýzy Geotab by takáto flotila elektromobilov mohla počas svojej životnosti ušetriť až 15 900 USD (cca 14 700 €) na jedno vozidlo.

Pre flotily, ktoré sú stále skeptické voči elektromobilom, môže byť práve dlhšia životnosť batérie a nižšie prevádzkové náklady tým rozhodujúcim faktorom.

Faktory ovplyvňujúce životnosť batérie

Hoci štúdia priniesla mimoriadne pozitívne správy, životnosť batérie ovplyvňujú viaceré faktory. Kľúčovými z nich sú podnebie, spôsob nabíjania a frekvencia používania. Napríklad batérie v horúcich klimatických podmienkach alebo tie, ktoré sú často nabíjané rýchlonabíjačkami (DCFC), sa degradujú rýchlejšie. Lepšie výsledky dosahujú batérie s kvapalinovým chladením, aké používa napríklad Tesla, v porovnaní so vzduchom chladenými systémami ako v Nissan Leaf.

Pozoruhodné je aj to, že časté využívanie elektromobilu nemusí nevyhnutne znamenať rýchlejšiu degradáciu batérie, pokiaľ je dodržaný určitý denný dojazd. Batérie nabíjané na pomalších nabíjačkách úrovne 2 majú tendenciu degradovať pomalšie.

YouTube/It's Only Electric/Úprava redakcie

Vyhliadky do budúcnosti

Zlepšenie technológie batérií EV naznačuje, že do 12 rokov si väčšina batérií zachová viac ako 80 % svojej pôvodnej kapacity, čo ďalej posilňuje dôveru v elektromobily ako dlhodobo udržateľné a ekonomicky výhodné riešenie.

Je však kľúčové, aby sa majiteľ vedel správne postarať o batériu vo svojom „tátošovi“ a nevystavil ju tak nadmernej degradácii. Tieto čísla by sa ho potom vôbec netýkali a on by sa len čudoval, odkiaľ na takéto čísla vedci prišli, keď jeho batéria vypovedala po pár rokoch.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú