Výskumníci z Taylor and Francis Group priniesli fascinujúcu teóriu, ktorá by mohla zásadne zmeniť budúcnosť umelej inteligencie (AI). Ich najnovšie zistenia naznačujú, že rozlúštenie „neurálneho kódu“ ľudského mozgu by mohlo viesť k vývoju AI, ktorá by prekonala schopnosti človeka.

Podľa analytika Eitana Michaela Azoffa je tento „neurálny kód“ úzko spätý s vyššou inteligenciou, ktorou disponuje človek, a jeho rozlúštenie by mohlo otvoriť cestu k nadľudskej AI. O téme informoval portál BGR.

„Ak dokážeme prísť na to, ako tento kód rozlúsknuť, mohli by sme ho replikovať a použiť pri vytváraní lepšej, rýchlejšej a schopnejšej AI,“ tvrdí Azoff.

Takýto vývoj však prichádza s otázkami a obavami. Mnohí odborníci varujú pred scenármi, kde by nadľudská AI mohla prekonať ľudstvo. Na druhej strane, Azoff zdôrazňuje, že schopnosti ľudského mozgu sú stále fascinujúce a potenciál ich využitia je nesmierny.

Vedci sa čoraz viac zameriavajú na kombináciu mechanickej sily a AI s výpočtovou silou ľudského mozgu. Mozog je, aj napriek tomu, že je organickým orgánom, schopný spracovávať dáta oveľa efektívnejšie a rýchlejšie ako akýkoľvek dnešný procesor. Táto jedinečná schopnosť môže byť kľúčom k vytvoreniu nadľudskej AI, ktorá by dokázala zvládnuť výzvy, ktoré dnes obmedzujú naše technológie.

Azoff verí, že prvým krokom by bolo vytvorenie počítačových simulácií, ktoré by napodobnili ľudské vedomie – bez jeho sebauvedomenia. Takéto simulácie by umožnili AI predpovedať budúce udalosti a presnejšie si „pamätať“ minulé udalosti, zároveň by to mohlo umožniť AI aj viac vizuálneho myslenia.

Hoci sa technológie umelej inteligencie čoraz viac rozvíjajú, samotné „myslenie“ AI je stále hudbou budúcnosti. Súčasné AI modely, ako GPT alebo Gemini, sa spoliehajú na veľké jazykové modely, ktoré umožňujú vykonávať zložité úlohy. No ak sa vedcom podarí prísť na to, ako mozog spracováva informácie, nadľudská AI by mohla po prvýkrát začať naozaj „myslieť“.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú