Apple spravil ďalší krok na zníženie kradnutí iPhonov. V iOS 18 sa objavila rozšírená funkcia „Activation Lock“, ktorý má zablokovať aj niektoré komponenty v zariadení. Ako však upozorňuje portál 9to5Mac, môže to mať negatívny dopad na svojpomocné opravy, respektíve opravy v neautorizovaných servisoch.

Aplikácia Nájsť

Apple pred rokmi ako prvý krok proti krádežiam uviedol funkciu „Nájsť môj iPhone“, ktorý sa po čase zmenil na „Nájsť“. Vďaka tejto funkcii si na ďalšom Apple zariadení, alebo na webe vedel pozrieť polohu iPhonu. iOS 15 obsahovalo ďalšiu vylepšenú funkciu, ktorá umožňovala vidieť polohu iPhonu aj niekoľko hodín po jeho vypnutí. Táto funkcia je síce skvelou pomôckou, avšak zlodejov to neodradilo.

Apple funkciu Activation lock prvýkrát pridalo v roku 2013, čo znamenalo, zlodej aj v prípade resetu, zariadenie nemohol aktivovať bez pôvodného prihlásenia Apple ID. To sa udialo v prípade, ak si majiteľ svoj iPhone na diaľku zablokoval a vymazal. iPhone ako mobilný telefón použiteľný už nebol, avšak sa dal rozobrať na diely.

Aktivácia zámku na súčiastky

Najnovším krokom sa Apple snaží bojovať proti opätovnému predaju komponentov z kradnutých iPhonov, ako sú batérie, fotoaparáty a displeje. Apple ID sa tak bude viazať nielen na samotný telefón, ale aj na jeho jednotlivé časti. Bez zadania pôvodného Apple ID a hesla budú diely nefunkčné. S týmto krokom by sa iPhony pre zlodejov mali stať menej atraktívnymi. Zlodeji kradnuté telefóny nebudú môcť predať ani v celku a ani jeho jednotlivé súčiastky.

Negatívny dopad na servisy a predaj

Apple týmto krokom síce zvyšuje bezpečnosť iPhonov, avšak sťaží to jeho opravu zo súčiastok zozbieraných z legitímne získaných rozbitých zariadení.

Uzamknutie dielov môže znamenať problém aj pri súkromných predajoch. Predajcovia nemusia vedieť o tejto funkcii, môže ich potom prekvapiť. Nový majiteľ môže byť požiadaný o prihlásenie pomocou Apple ID pôvodného vlastníka počas nastavovania zariadenia. Avšak tento problém je väčšinou možné vyriešiť. Ďalšou výzvou môžu byť aj korporátne predaje. Pri predaji starších zariadení ich často predávajú vo veľkých množstvách. Manuálne odstraňovanie aktivačného zámku je neefektívne, avšak aj tento problém sa už rieši. Apple umožnil odstrániť aktivačný zámok z Macov už počas ich vymazávania, takže netreba čakať na nastavenia nového zariadenia.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú