Novoobjavený rýchlo sa pohybujúci zhluk hviezd v hviezdokope Omega Cenutari poskytuje jedinečné dôkazy o prítomnosti centrálnej čiernej diery v jej srdci. Táto čierna diera má najmenej 8 200 hmotností Slnka a je vzdialená len 18 000 svetelných rokov, čo z nej robí najbližší známy príklad masívnej čiernej diery a významný astronomický objav. Na tému v tlačovej správe upozornil portál Phys.

Jedinečný objav

Omega Centauri je obrovská zoskupenie asi 10 miliónov hviezd tváriacich sa ako mála škvrna na južnej časti nočnej oblohy. Hoci cez teleskopy je v tejto hustej guľovej hviezdokope ťažké rozoznať jednotlivé hviezdy, nedávna štúdia vedená Maximilianom Häberlem z Inštitútu Maxa Plancka potvrdila prítomnosť centrálnej čiernej diery v tejto hviezdokope.

Objav tiež podporuje predchádzajúce teórie o Omega Centauri ako jadrovej oblasti galaxie, ktorú pred miliardami rokov pohltila Mliečna dráha. Toto jadro tak prišlo o vonkajšie hviezdy a zostalo do dnešných dní „zamrznuté v čase“, uvádzajú vedci.

Ako iste vieš, čierne diery dorastajú do rôznych veľkostí a hmotností. Známe sú čierne diery hviezdnej veľkosti a supermasívne čierne diery, ktoré okupujú centrá väčšina známych galaxií. Predpokladá sa však, že v raných fázach vývoja galaxií existovali aj čierne diery strednej hmotnosti, ktoré sa nám doposiaľ vyhýbali.

Hoci hranica medzi supermasívnymi čiernymi dierami a „klasickými“ čiernymi dierami nie je presne definovaná, vo všeobecnosti sa za stredne hmotné čierne diery považujú čierne diery, ktoré sú väčšie ako diery vzniknuté kolapsom hviezdy (to sú tie “najbežnejšie“) a menšie ako supermasívne čierne diery s hmotnosťou niekoľkých miliónov až miliárd hmotností Slnka. Viac informácií o stredne hmotných čiernych dierach, či vzniku týchto vesmírnych kolosov nájdeš v samostatnom článku.

Čo ju prezradilo?

Omega Centauri je jedinečná v tom, že jej čierna diera je „zamrznutá v čase“, čo poskytuje jedinečný pohľad na stredne veľkú čiernu dieru z raného vesmíru. Predchádzajúce dôkazy naznačovali prítomnosť tejto čiernej diery, ale konkrétny dôkaz chýbal.

ESA/Hubble & NASA, M. Häberle (MPIA)

Prelom nastal keď vedci zostavil komplexný katalóg pohybov hviezd v Omega Centauri. Analýzou viac ako 500 snímok z Hubbleovho teleskopu, pôvodne určených na kalibráciu, dokázali identifikovať sedem rýchlo sa pohybujúcich hviezd v blízkosti centra hviezdokopy. Rýchlosti a trajektórie týchto hviezd potvrdili prítomnosť centrálneho kompaktného objektu, ktorý je s najväčšou pravdepodobnosťou čierna diera s hmotnosťou najmenej 8 200-násobku hmotnosti Slnka.

Tento objav rieši dlhoročné diskusie o existencii stredne hmotných čiernych dier, ale tiež o prítomnosti masívnej čiernej diery v Omega Centauri. Pochopenie toho, ako tieto hviezdy obiehajú okolo čiernej diery však bude trvať celé desaťročia. Menšia hmotnosť čiernej diery totiž  znamená, že hviezdam trvá viac ako sto rokov, kým dokončia jeden obeh. Napriek tomu tento výskum predstavuje významný krok v našom pochopení vývoja galaxií a tvorby čiernych dier, a tiež poskytuje jasný príklad existencie čiernej dier strednej hmotnosti.

Vedci dúfajú, že tento objav vzbudí u astronómov väčší záujem o Omega Centauri, čo by mohlo znamenať, že svoju pozornosť naň upriami aj teleskop Jamesa Webba, ktorý má potenciál poskytnúť ďalšie doposiaľ nevidené detaily o tejto hviezdokope a jej novoobjavenej čiernej diere.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú