Pred 6 rokmi vedci prostredníctvom teleskopu Zwicky Transient Facility zaznamenali neobvyklý záblesk z galaxie SDSS1335+0728. Intenzita pozorovaného záblesku z 300 miliónov svetelných rokov vzdialenej  galaxie sa pritom v priebehu rokov neustále mení, píše portál Space.

Spiaci obor

Podľa vedcov ide o neobyčajné správanie, ktoré možno vysvetliť zobúdzajúcim sa vesmírnym monštrom. Podľa nových zistení astronómky Pauly Sánchez-Sáez je totiž nevídaný jav spôsobený čiernou dierou, ktorá sa po dlhých rokoch spánku prebrala a začala pohlcovať okolitý materiál.

ESO/M. Kornmesser

Keď sa materiál padajúci do čiernej diery zohreje na extrémne teploty, dochádza k svetelným zábleskom, ktoré sme zaznamenali našimi teleskopmi. Ak sa tieto zistenia definitívne potvrdia, pôjde o prvý prípad, kedy sa nám podarilo zaznamenať „aktiváciu“ čiernej diery.

Čo sa týka samotnej čiernej diery, na základe archívnych údajov sa zdá, že bola nečinná najmenej dve desaťročia. Najpravdepodobnejším scenárom jej „zobudenia“ je pritom zatúlaná hviezda, ktorá sa dostala príliš blízko čiernej diery. Problémom však je, že takéto udalosti zvyčajne trvajú len niekoľko stoviek dní. Pretrvávajúci záblesk môže ale podľa vedcov naznačovať, že čierne diery dokážu pohlcovať hmotu rôznou rýchlosťou, čo v konečnom dôsledku ovplyvní konečný vývoj ich hostiteľských galaxií.

Objav poskytuje jedinečnú príležitosť na štúdium doposiaľ neznámeho javu, ale tiež vzácnu príležitosť nahliadnuť do extrémneho správania čiernych dier.

Čierna diera roztrhala hviezdu rekordne blízko Zeme

Približne raz za 10 000 rokov sa centrum niektorej galaxie rozsvieti, keďže supermasívna čierna diera roztrhá hviezdu, ktorá bola natoľko drzá, že sa odvážila priblížiť k jej dosahu. Doposiaľ sa astronómom podarilo zaznamenať zo vzdialených galaxií zhruba 100 takýchto udalostí.

Bronzwaer/Davelaar/Moscibrodzka/Falcke/Radboud University

Jednou z nich je aj udalosť TDE v galaxii NGC 7392, ktorá je vzdialená 138 miliónov svetelných rokov od Zeme. To z tejto udalosti robí doposiaľ najbližšie pozorovanú udalosť svojho druhu. TDE, ktorá dostala oficiálny názov WTP14adbjsh, bola spozorovaná v netradičnej časti svetelného spektra.

Astronómovia sa o týchto udalostiach zvyčajne dozvedajú prostredníctvom záblesku svetla, ktorý dorazí k našim teleskopom. Značná časť tohto svetla sa pritom nachádza v röntgenovej, prípadne optickej časti svetelného spektra. Viac informácií nájdeš v samostatnom článku.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú