Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Hoci nástup 6G sietí a technológií je ešte stále ďaleko, vedci z celého sveta sa už teraz pokúšajú vytvoriť základné stavebné bloky pre tieto technológie. Dôkazom je aj nový výskum publikovaný v žurnále Nature Electronics, v ktorom tím odborníkov navrhol a popísal nové rádiové frekvenčné prepínače. Na tému upozornil portál JPost.

Základ pre budúce technológie

Ako autori novej štúdie uvádzajú v tlačovej správe dostupnej na webe ScienceDaily, nové prepínače udržujú bezdrôtové zariadenie pripojené preskakovaním medzi sieťami a frekvenciami pri prijímaní údajov.

Freepik

Na rozdiel od aktuálne využívaných prepínačov, sú tieto nové prvky vytvorené z dvojrozmerných materiálov, ktoré na svoj chod potrebujú oveľa menej energie. Vďaka tomu by boli zariadenia nielen energeticky úspornejšie, ale aj rýchlejšie.

Vzhľadom na to, že od 6G zariadení sa bude vyžadovať vyššia rýchlosť a výkon, vyžiasajú si o stovky prepínačov viac, ako v súčasnej elektronike.

Na splnenie týchto požiadaviek tak budú musieť 6G zariadenia pristupovať k vyšším pásmam frekvenčného spektra, pričom podľa autorov sú práve ich prepínače kľúčom k dosiahnutiu tohto cieľa.

Jedným z charakteristických prvkov nových prepínačov sú použité materiály. Do prepínačov medzi dve elektródy inžinieri aplikovali disulfid molybdénu (MoS2), čím vytvorili zariadenie známe ako memristor. Memristor je súčiastka podobná polovodičovému tranzistoru, avšak dokáže nie len spracovávať, ale aj ukladať dáta do pamäte.

Nedávno sa inej skupine výskumníkov dokonca podarilo vytvoriť memristory na báze medu, ktoré sú ekologické a šialene úsporné. Navyše, počítačové čipy vytvorené z týchto súčiastok napodobňujú ľudský mozog. Viac informácií nájdeš v samostatnom článku.

Ďalej sú nové prepínače založené na jednovrstvových materiáloch, ako sú TMD (Transition metal dichalcogenide monolayers) a hexagonálnej modifikácie nitridu bóritého, pričom tieto energeticky nezávislé zariadenia môžu pracovavať pri frekvenciách zodpovedajúcich komunikačnému pásmu šiestej generácie (100 až 500 GHz).

Vzhľadom na to, že zavádzania 5G technológií začalo v roku 2020, očakáva sa, že 6G siete a technológie by sme mali uzrieť svetlo sveta okolo roku 2030. Do tej doby však už musia byť hotové všetky potrebné komponenty a stavebné bloky, ktoré položia základ pre túto prichádzajúcu technológiu.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú