Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Tento rok zatiaľ na trhoch nepanuje príliš dobrá nálada. Indexy, akcie aj kryptomeny klesajú, zatiaľ čo niektoré komodity vysoko rastú. Mnohí sa preto tradične pýtajú, či má po týchto poklesoch bitcoin ešte šancu dostať sa na svoje predošlé hodnoty.

V tomto článku by som rád zhrnul tri veľmi dôležité body, na ktoré množstvo ľudí v týchto časoch zabúda, a kvôli ktorým môže bitcoin časom znova atakovať tie najvyššie méty.

Inštitúcie sa stávajú dlhodobými „hodlermi“

Ak sa pozrieme na to, čo stálo za rastom kryptomien v rokoch 2020 a 2021, tak to bol jednoznačne príchod inštitucionálnych investorov. Kryptomeny už dávno nie sú len hračka pre bežných investorov a v bitcoine majú svoje finančné prostriedky uložené aj niektoré obrovské spoločnosti.

Medzi tie najznámejšie patrí napríklad spoločnosť Microstrategy Michaela Saylora, ktorý patrí medzi veľkých zástancov kryptomien, či automobilka Tesla na čele s Elonom Muskom. Do bitcoinu a ďalších známych kryptomien sa tak naliali úplne nové peniaze, ktoré predtým v kryptomenách neboli.

Hlavný rozdiel medzi bežnými investormi a inštitúciami je ten, že firmy nakupujú takéto aktíva na dlhší časový horizont. Pri spoločnostiach je takýto postup úplne bežný a vo väčšine prípadov sa snažia nakupovať dané aktívum aj niekoľko rokov a potom ho niekoľko rokov držia.

Pri takýchto nákupoch sa zároveň príliš neriešia menšie prepady ani rasty a jedná sa teda o úplne odlišnú stratégiu, akú používa väčšina bežných investorov.

Prečítaj si tiež
Zlikvidoval státisíce investorov, sám zomrel s miliónmi. Príbeh najväčšieho kryptopodvodníka je dodnes záhadou

Ako si však viem potvrdiť, že inštitúcie nepredávajú? Úplne jednoducho. Veľké firmy totiž musia pravidelne uverejňovať svoje výsledky, a to najčastejšie kvartálne. Práve tam si vieme porovnať koľko bitcoinov držia a či nejaké predali, alebo naopak dokúpili. Drvivá väčšina známych firiem, ktoré investovali do bitcoinu zatiaľ svoje mince drží, čo znamená, že v tento sektor veria.

Bitcoin ako legálna mena

Okrem príchodu inštitucionálnych investorov boli roky 2020 a 2021 zlomové aj v tom, že sa do bitcoinu „vrhli“ aj prvé krajiny. Salvádor aj Stredoafrická republika sú aktuálne už dve krajiny na dvoch odlišných kontinentoch, v ktorých je bitcoin uznávaný ako legálne platilo.

Samozrejme pre globálnu ekonomiku sa nejedná o príliš dôležité štáty, ale rovnako to naznačuje určitý trend adopcie. V rozvojových krajinách Afriky a Latinskej Ameriky je úplne bežné, že obyvateľstvo nemá prístup ku bankovým účtom. Práve preto tam môže byť ideálnym riešením bitcoin či iné kryptomeny.

Zobraziť celú galériu (0)
TASR / AP (úprava redakcie)

Viac ako 25 % HDP Salvádoru tvoria remitencie, teda platby, ktoré sú posielané obyvateľmi žijúcimi v zahraničí späť do Salvádoru. Ak miestne obyvateľstvo nemá prístup k bankovým účtom, musí na prevod týchto prostriedkov využívať rôznych prostredníkov, ktorí si účtujú veľmi vysoké poplatky. Práve tento problém rieši v krajine bitcoin.

Bitcoinové ETF a nové možnosti investovania

Ďalším faktorom, ktorý môže dostať bitcoin na nové maximá je prvé skutočné bitcoinové ETF v USA. Koncom minulého roka sa na amerických burzách začalo obchodovať prvé bitcoinové ETF, ktoré sleduje termínované kontrakty na bitcoin, no spotového (ETF, ktoré bude skutočne nakupovať bitcoin) sme sa ešte nedočkali. Má ho už napríklad Austrália či Kanada, no stále čakáme na jeho povolenie na trhoch v USA.

Prečítaj si tiež
Z blata do kaluže. EÚ mieri na jednu zo základných vlastností kryptomien, ľudia sa budú búriť

ETF je finančný produkt, ktorý je regulovaný miestnym regulátorom a tým pádom doň môžu vo veľkom investovať tamojšie spoločnosti a fondy. A toto je jeden z posledných dielikov do skladačky. Veľmi jednoduchý a bezpečný prístup veľkých finančných inštitúcií a bánk na nákup bitcoinu.


Dôvodov na rast je samozrejme oveľa viac a mohol by som spomenúť aj deflačný charakter bitcoinu vďaka jeho obmedzému množstvu či halvingové cykly. V súčasnej situácii sú však tieto 3 dôvody najsilnejším fundamentom, ktorý by mal pomôcť kryptomenovým fanúšikom zdvihnúť hlavu.

Autor je externým odborným prispievateľom portálu FonTech.sk

Tento článok, názory a informácie uvedené v ňom sú len informačného charakteru a nemožno ich považovať za investičné poradenstvo. Akýkoľvek obsah na portáli FonTech.sk neslúži ako investičné poradenstvo a každému čitateľovi odporúčame, aby pred obchodovaním na burze zvážil riziko finančnej straty. 

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú