Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rozmach bezdrôtového nabíjania spôsobil vo svete smartfónov a nositeľnej techniky hotový boom. Podobná technológia sa však dá aplikovať takmer na všetko, čo je nutné nabíjať. Youtuber Bjørn Nyland nám zas ukázal, ako vyzerajú bezdrôtové nabíjačky elektromobilov v Nórsku.

Technológiu bezdrôtového nabíjania pre autá tam vyvíja spoločnosť Momentum Dynamics a Bjørn si do svojho videa pozval jedného zo zamestnancov tejto spoločnosti, aby mu viac priblížil novú, revolučnú technológiu nabíjania elektromobilov.

Ohromný výkon a dostupnosť prakticky kdekoľvek

Bezdrôtová technológia Momentum Dynamics umožňuje nabíjať elektromobily výkonom až do 450 kW. Nabíjačky v Osle sú však podstatne slabšie, disponujú výkonom iba 75 kW, hovorí Gabriel v Bjørnovom videu.

Momentum Dynamics

Na parkovacom mieste je totiž nainštalovaná iba jedna nabíjacia podložka. Celý systém je pritom modulárny a ak by bol niekde potrebný až 300 kW nabíjací výkon, jednoducho by sa nainštalovali štyri nabíjacie podložky na jedno parkovacie miesto.

Samotné podložky potrebujú na správne fungovanie ďalší hardvér, ktorý môže byť umiestnený ďalej od miesta nabíjania. Z praktického hľadiska je ale využitie nabíjacích podložiek pre bezdrôtové nabíjanie omnoho výhodnejšie.

Bjørn Nyland/Youtube/Screenshot

Vidieť to aj vo videu, pri nabíjacích podložkách nie sú viditeľne žiadne káble, kdežto pri klasickej nabíjačke, ktorá sa nachádza poblíž, káble siahajú až na parkovacie miesto, kvôli čomu môže veľmi jednoducho dôjsť k ich poškodeniu.

Takmer 100 % efektivita nabíjania

Zaujímavosťou je, že pri samotnom nabíjaní vzduchom nedochádza takmer k žiadnym stratám energie, čo je niečo, čo z elektroniky nepoznáme. Bezdrôtový prenos energie dosahuje až 99,9 % efektivitu, straty však dochádzajú pri vytváraní tepla.

K rovnakým stratám ale dochádza aj pri klasickom nabíjaní káblom, takže v tomto smere vraj nie je bezdrôtové nabíjanie o nič horšie. Pri sčítaní všetkých generovaných strát sa dokáže elektromobil nabíjať až s 90 % efektivitou.

Spustenie nabíjania je extrémne jednoduché

Bjørn s Gabrielom vo videu ukazujú, ako vyzerá bezdrôtové nabíjanie v praxi. Ako modelové vozidlo využili upravený Jaguar i-Pace. Elektromobil totiž musí taktiež disponovať technológiou na podporu bezdrôtového nabíjania. V súčasnosti toto riešenie nepodporuje žiaden z výrobcov automobilov, spoločnosť si preto Jaguar i-Pace musela upraviť sama.

Bjørn Nyland/Youtube/Screenshot

Aby sa nabíjanie spustilo, jednoducho stačí prísť s vozidlom nad nabíjaciu podložku. Po pár sekundách sa nabíjanie automaticky spustí a ako je možné vidieť vo videu, aj pri 87 % nabití batérie dosahuje nabíjací výkon viac ako 50 kW.

Súčasťou prídavného hardvéru auta je aj dvojica termokamier. Tie monitorujú priestor medzi nabíjacou podložkou a vozidlom. Ak by sa medzi ne dostal nejaký kovový predmet, ktorý by sa mohol prehriať, nabíjanie sa preruší.

Bjørn Nyland/Youtube/Screenshot

Široké možnosti využitia

Aktuálne sa v praxi tento systém využíva pri dobíjaní elektrických autobusov. Bjørn ale vo svojom videu dobre poznamenal, že technológia by si našla veľmi dobré využitie napríklad pri nabíjaní taxíkov, ktoré čakajú na letisku či pred hotelmi.

Momentum Dynamics

Taktiež by sa dala technológia využiť pri čakaní na semafóroch, kde by sa tých pár minút mohol dobíjať akýkoľvek elektromobil, ktorý aktuálne čaká na zelenú. Nabíjanie sa totiž spúšťa takmer ihneď po nájazde nad nabíjaciu podložku, preto by mohla mať bezdrôtová technológia zmysel aj v takomto prípade.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú