Do slovenského energetického mixu má do roku 2030 pribudnúť 500 megawattov veternej energie. To predstavuje 100 až 150 veterných turbín. Tvrdí to Slovenská asociácia fotovoltického priemyslu a OZE (SAPI). Bez samospráv však výstavba nových veterných elektrární bude viac ako problematická. Asociácia sa preto chystá vysvetľovať problematiku veterných elektrární mestám a obciam. „Samospráva je dôležitý partner, keďže jej súhlas je základným predpokladom pre vybudovanie nového projektu. Sme pripravení byť samosprávam nápomocní, poskytnúť informácie a odpovede ich otázky,“ uviedol riaditeľ SAPI Ján Karaba.

Základom pre úspešný rozvoj akejkoľvek zelenej energie je dostatočná informovanosť obyvateľstva. Jedným z troch dôležitých partnerov pri realizácii nových projektov sú samosprávy. „Tým však chýbajú odporúčania zo strany ministerstva hospodárstva, aby sa vedeli zorientovať v ponukách a reagovať na občas dokonca až protichodné argumenty konkurujúcich si investorov,“ približuje ústredný riaditeľ kancelárie ZMOS Michal Kaliňák.

V súčasnej dobe máva jedna turbína výkon 5 až 6 megawattov, čo znamená, že na veterný park stačí zopár vhodne rozmiestnených turbín. Pri schvaľovaní projektov je potrebné dosiahnuť politickú dohodu v zastupiteľstve. „Poslancom zastupiteľstiev je potrebné vysvetliť všetky benefity a faktami vyvrátiť akékoľvek obavy,“ myslí si Kaliňák.

Pošli nám TIP na článok



Teraz čítajú